От х:

Днес в x:

Третокласничката Йоли внесе в Хасково факела на мира

    9-годишната лекоатлетка Йолина Михова внесе факела на мира в Хасково. Тя е възпитаничка на Спортен клуб “Атлетик“ и беше сред посрещачите на международната щафета „Пробег на мира“, която мина през Хасково в ранния следобед.

     Йоли, както всички от обкражението й я наричат, е златен медалист от тазгодишния маратон, посветен на Съединението в Пловдив. Тя е нахъсана спортистка и затова, когато щафетата приближава към Хасково, малко след 13.30 часа, получава наставления от треньорката си Димитрия Найденова, че пробегът не е със състезателен характер, а смисълът му е символичен.

    След това третокласничката заедно с още спортисти от Спортното училище, лекоатлетическия клуб и колоездачи от Велоклуб Хасково, посрещнаха бегачите от няколко държави, сред които Франция, Индия и България, водени от Дипаваджан Ренер от Австрия. Малката спортистка получи факела на мира от моментния водач на групата. По традиция посланието към всеки, който е по пътя на пробега, е да направи поне няколко крачки с факела, като по този начин изпраща своето послание към света за мир и приятелство.

    След около десетина минути Щафетата пристигна по план график в двора на училище“ Христо Смирненски“, където десетки деца и учителите им очакваха посланиците и ги аплодираха.

    В школския двор последваха няколко забавни игри, чрез които по най-достъпния начин децата да разберат смисъла на международната проява и посланията, които носи Щафетата, наречена при създаването си Световен пробег на хармонията.

    Учениците научиха, че факелът, който участниците в щафетата, много от които не са професионални спортисти, носят е символ на огънят, който има в сърцето си всеки от нас. За отборния дух и доверието между хората, за стремежа към мир и общ просперитет, бяха другите предадени уроци, неписани в нито един учебник.

    Това домакинство на Хасково е второ поредно, щафетата, която се провежда на всеки две години, мина през южния град и през септември 2014 година.

    И днес представителите на кметската администрация, сред които и заместник-кметът Милена Трендафилова, получиха от маратонците сертификат за Хасково, като част от Международния маршрут на „Пробег на мира“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      3 Б
      3 0
      21:57, 19 сеп 2016
      Браво йоли! Медали и от олимпиади!!!
    Последни новини