От х:

Днес в x:

Разширяват лагера в Харманли с фургони, правят парно за мигрантите

Разширяват бежанския лагер в Харманли с 68 жилищни контейнера за около 400 души, а в 1, 2 и 3-ти корпус ще се прекарва парно отопление. Това става ясно от обявените от Агенцията за бежанците обществени поръчки. Те са прекратени, а причината за това е удължаване на срока по рамковото споразумение с ЕС за финасиране до 14 декември 2016 година и необходимостта от нови условия в договорите с изпълнителите.

За изграждане на фургонния лагер, заедно с контейнер за охраната, система за видеонаблюдение, ВиК система, са предвидени 1.6 млн. лв. Освен това в новия фургонен тип лагер се предвижда изграждане на собствено водозахранване.

С друга обществена поръчка, също прекратена поради удължаване на сроковете, се предвижда изграждане на парно отопление. Поръчката е на стойност 875 139 лева и предвижда изграждане на котелно помещение, външни топлопроводи и вътрешна отплителна система.

През последните седмици настанените в лагера в Харманли се увеличиха близо път пъти – от малко над 200 души през юни, към момента мигрантите там са около 1000. Средно на ден се приемат около 50 мигранти, предимно от Афганистан.

Драстичното увеличаване на броя на мигрантите в градчето притеснява местните жители. Миналата седмица при избухнало меле сред група от 20-тина афганистанци двама 19-годишни бяха наръгани с нож. Извършителят, 37-годишен техен сънародник, е задържан, но напрежението сред харманлийци расте. След клането миналата седмица от ВМРО Харманли излязоха с декларация, с която настояват за по-строг режим в лагера, вечерен час, както и забрана за носене на ножове.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ми
    Михайлова
    15 0
    13:44, 22 авг 2016
    Това добре , но защо няма парно и за пенсионерите в Харманли? Те го заслужават , създавали са материални блага за всички нас !
  • 2
    Is
    istorik
    6 -1
    14:19, 22 авг 2016
    Кърджалиии и даалиите нахлуват в есимперията. Фанариотите се покланят на пикльото пред високата порта и усвояват ли усвояват. Бог високо, цар далеко.
  • 3
    Ха
    хасковския моряк
    5 -1
    17:04, 22 авг 2016
    Защо негодувате това са евроатлантици които Меркел е поканила да и гостуват и пътят им минава през българия Съгласно Европейските ценностии договорки подписани от Евроатлантика Плевнелиев ние трябва да ги нахраним напоим и т н по пътя им към новата МЕКА -берлин
  • 4
    Ji
    jiktak
    1 0
    20:28, 23 авг 2016
    На другите избори пак вземете по 30лв и гласуваите за герб.пак касмет да докдарат само камикадзета поне го изравнят тоя лагер сас земята
  • 5
    Ту
    турунджу
    0 0
    17:03, 25 авг 2016
    Това са освободени от САЩ граждани на Афганистан, на които им писна цял живот да ги освобождават и руснаци и американци. И защото искат да се оттърват от тези нескончаеми освобождения, търсят място, което веднаж завинаги е свободно. Но защото са свикнали да ги освобождовот, ще се наложи скоро да освобождават Европа от тях самите...
Последни новини