От х:

Днес в x:

Бъдещето ни с изкуствения интелект и виртуалната реалност според основателя на Wired

Добродушното излъчване на Кевин Кели, основателя на Wired и неговите далновидни прогнози за технологичното ни бъдеще са в свеж контраст с хиперболичните и далеч не толкова показателни, коментатори по темата с технологиите и новите тенденции.

Бъдещето според Кели ще бъде доминирано от два ключови играча – изкуствения интелект и виртуалната реалност. Виртуалната реалност ще стане най-социалната от социалните мрежи. Тя ще направи, така че преживяването да се превърне в новата валута – ще успяваме да си купуваме и сваляме споделени преживявания с други хора благодарение на виртуалната реалност.

И това може да се твърди със сигурност, като се имат предвид прогнозите, че пазарът на виртуална реалност ще достигне 30 милиарда долара до 2020 година.

Кели препоръчва на следващото поколение стартъпи да заложат на изкуствения интелект. Той предвижда, че до 2026 година, основният източник на приходи за Google няма да са рекламите, а изкуствения интелект. Кели смята за неоснователен страха, че роботите ще ни направят излишни, като посочва, че новите технологии откриват нови възможности за работни места – подобно на появата на интернет, която създаде нуждата от уебдизайнери.

Въпреки че половината от шофьорите на камиони ще бъдат заменени от роботи, работните места, за които ефективността и продуктивността не са от толкова голямо значение - като тези в сферата на науката, изкуствата и човешкия опит, ще останат територия, запазена за хората.

“Оценката за Пикасо не се базира на броя творби, които успява да завърши в рамките на час”, казва Кели. Той е категоричен, че изкуственият интелект не е противопоставяне човек срещу машина, а по-скоро сътрудничество между човека и машината. “Най-добрият медицински диагностик в света не е Уотсън (изкуственият интелект на IBM), не е лекар, а екип от хора и изкуствен интелект. Заплащането ви ще се определя от това колко добре си сътрудничите с изкуствения интелект”, казва още Кели.

За тези, които смятат, че са далеч от челните редици на новите тенденции, Кели предлага известно утешение. Намираме се в началото на новата революция, възможно е в бъдеще най-важните технологии да не включват изкуствен интелект и виртуална реалност, а нещо което дори не е изобретено още. “Това означава, че има шанс все още да не сте изостанали”, казва той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини