От х:

Днес в x:

12 °C

Трафиканти продават органите на задлъжнели бежанци

Мигранти, които не могат да си платят на трафикантите за пътя от Африка до Европа, биват убивани за техните органи. Това разказа бивш трафикант пред Индипендънт.

Нуредин Атта, който е осъден на пет години затвор за транспортиране на мигранти, разказва пред италианската полиция, че тези, които не могат да платят за превоз през Средиземно море, са продавани за 15 000 евро, основно на египетски групи, които се занимават с вадене на органи.

Показанията му са помогнали да се разбие международна мрежа за трафик на мигранти. От полицията в Италия са потвърдили,че са задържали 38 човека, от които 25 еритрейци, 12 етиопци и един италианец. 

Вътрешният министър Анджелино Алфано каза,че властите са нанесли сериозен удар по престъпната мрежа, която е използвала Рим като център за извършване на финансовите си транзакции.

В изявление от полицията в Палермо се казва, че еритреец, арестуван през 2014 г., е съдействал на властите, като е дал пълни сведение за престъпната дейност, свързана с трафика на мигранти, включително в Северна Африка и Италия.

Нуредин Атта е първият чужденец, който е в програма за защита на свидетелите в Италия. Той споделя, че шокиращта смъртност, особено смъртта на 360 човека в потъналата лодка в Лампедуза е това, което го е накарало да признае.

Пред полицията Атта казва, групировката е наясно само с малка част от смъртните случаи. Той още споделя, че само в Еритреа жертви стават 8 от 10 семейства.

Броят на бежанците и разселените от конфликти в световен мащаб достигна 65 млн. души в края на 2015 г.
Според ООН бягащите от конфликти са средно 24 човека в минута или 34000 на ден.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини