От х:

Днес в x:

Инспектори спринтират в лозята, гонят надничари без договор

Ако някой си мисли, че инспекторите по труда са чиновници, които правят проверки докато кротко си кютат в кабинетите, то трябва да знае, че не е точно така.

Част от проверяващите от Хасковската служба са на път да се се развият като сериозни спринтьори. Покрай масираните проверки на земеделците , които текат в цялата страна по т.нар. договори за наемане на ден, местните експерти полагат неимоверни усилия, за да извадят бизнеса на светло. Хасково бележи ръст при  договорите в земеделието и от 18 сключени след влизането на наредбата в сила, за малко повече от месец те са стигнали до 3183, на фона на всички сключени в страната около 66 000. Наред с обичайните ситуации при проверките обаче, се стигало и до абсолютно куриозни такива, разказа шефът на хасковското звено на ИТ Петър Андреев.

При проверките в лозовите масиви, където в момента предимно е сезонната работа, на инспекторите понякога им се налагало да набират скорост, тъй като имало работници, които духвали яко дим още щом ги видели да навлизат в реда. А когато някои от тях все пак били настигнати, често се оказвало, че повод за бягството им е факта, че им липсват дори еднодневни трудови договори.

Извън кръга на шегата, според шефа на Инспекцията, през последните години все повече работодатели вадят бизнеса си на светло и са с уредена документация както по отношения на трудовото законодателство, така и на това за безопасност на труда. Все пак за нарушения през последните осем месеца в Хасковски регион е наложена глоба за 20 000 лв. Тя е на шивашка фирма от Димитровград заради възпрепятстване на проверка на ИТ на тяхна територия.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини