От х:

Днес в x:

И министърът на културата праща спешна проверка за затвора в Хасково

    По разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов Инспекторатът за опазване на културното наследство към министерството извършва спешна проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково. Това пише в официално съобщение на сайта на министерството от днес.
    Затворът в Хасково е обявен през 1970 г. за исторически паметник на културата с национално значение, пише още в съобщението.
    Веднага след получаването на сигнал, че сградата на затвора е разрушена, министър Рашидов разпореди незабавна проверка на случая с унищожаването на културната ценност, допълват от министерството.

    Припомняме, че веднага след публикацията в Haskovo.net “Скандално: багери сринаха паметник на културата – затвора в Хасково”, Окръжната прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за разрушаването на сградата. Имотът е предоставен безвъзмездно от държавата на община Хасково през 2010 година. В докладна записка за сесията на ОбС в петък, 31 юли, кметът Георги Иванов предлага парцелът от близо 5 дка да се продаде на търг с начална тръжна цена малко над един милион лева. В докладната не е описана сградата, продава се само теренът.

    Разследването трябва да установи кои са виновните лица, защото в Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода не само за физическия извършител, но и за длъжностно лице, което противозаконно е издало заповед за унищожаване на културна ценност.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини