От х:

Днес в x:

Ромите в Смолянско ставали все по-социализирани

Областната стратегия за интегриране на ромите за 2012 – 2020 г. и плановете към нея се изпълнява ефективно и те стават все по-активни, социални и по-малко престъпни. Това обобщиха експертите от Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, които се събраха на първото за 2015г. заседание.

Проблем в образованието е струпването на деца от ромски произход в две училища в кв. “Устово” и с. Павелско, изтъкна директорът на РИО на МОН Иван Муцевски и призова да не се допуска сегрегацията им. По проект “Нов шанс за успех” в областта за две години са обучени 126 неграмотни и слабограмотни роми над 16-годишна възраст.

Проблем обаче продължават да бъдат имунизациите на малките деца в малцинствата, които временно пребивават в Смолян и областта, а родителите им отказват или забавят имунизациите, изтъкна шефът на РИОКОЗ д-р Мими Кубатева и препоръча на общините с ромски махали да назначат здравни медиатори, за да помагат.

Иван Демирев от областната дирекция на МВР посочи, че през 2014 г. се отчита рязък спад на проблеми с ромското население.

Институциите са единодушни, че образованието е ключът към интегриране на ромите и че все по-голям брой от ромската общност в областта се социализират успешно и се наблюдават промени в положителна насока.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини