От х:

Днес в x:

WP: Пет неща, които трябва да знаете за кризата на рублата

След резкия срив на рублата във вторник, Washington post посочва пет обстоятелства, които са ключови за състоянието на руската икономика и финанси днес и за начина, по който събитията се отразяват на глобалната икономика.

Първият важен факт, който изтъква американското издание, е, че отслабналата рубла има пряко въздействие върху икономиката на цялата страна и заплашва да дестабилизитра глобалната икономика. Когато Русия обяви фалит през 1998 г., това доведе до глобална финансова криза, от която бяха засегнати много развиващи се държави. Засега проблемите на Русия са най-вече вътрешни, но това може да се промени бързо, а близките държави, например Казахстан, вече вземат мерки, за да се опазят от опасностите, които ги грозят. Отслабналата валута означава и че руските фирми ще имат трудности при изплащането на дълговете, поети в евро или долари.

Washington post обръща внимание и на последствията за президента Владимир Путин. Изданието посочва, че руснаците са преживявали доста по-тежки периоди, например 1998 г., когато мнозина загубиха спестяванията си, или последните години на СССР, когато липсваха дори стоки от първа необходимост. На този етап изглежда, че руските медии и пропаганда се справят с поддържането на положителния образ на политическите лидери, а рейтингът на Путин е близо до рекордното си равнище. Възможно е обаче кризата да намали възможността на президента да се меси в събитията в Украйна.

Третият посочен важен фактор е ролята на спадащата цена на петрола в рязкото влошаване на руската икономика. "Мнозина анализатори посочват, че Путин имаше късмет, че пое властта в края на 1999 г.: управлението му започна заедно с периода на високи цени на петрола. По тази причина той можеше да излива пари в икономиката, с което се договори с руснаците: просперитет ще има, докато те не опитват да си играят на политика. До миналата седмица рублата спадаше наравно с цената на петрола. Тази седмица обаче петролът се успокои, а рублата продължи да поевтинява", пише Washington post.

От значение са и наложените срещу Кремъл икономически санкции. Според изданието санкциите, въведени след анексирането на Крим, не са имали толкова голям ефект, колкото тези, наложени след свалянето на малайзийския полет MH17 над Източна Украйна през юли. Тези санкции пречат на руските фирми и банки да заемат долар на чуждите пазари, което затруднява цялата икономика. "Много инвеститорите се оттеглят от Русия не само заради санкциите, но и понеже цялостната политическа ситуация е много непредвидима", коментира Washington post.

Изданието посочва, че на този етап не е известно какви ще са последствията от срива на рублата върху кризата в Украйна. Тъй като Владимир Путин отказва Русия да се е месила пряко в конфликта, то няма да има и официална позиция по въпроса след финансовата криза. Според някои анализатори ще се наложи руските войници да се изтеглят от странната; според други обаче може да се наложи дори втвърдяване на външната политика в опит Путин да поддържа високия си рейтинг вътре в Русия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини