От х:

Днес в x:

Мини бейби бум през втората половина на 2014-та

Мини бейби бум се наблюдава в хасковското АГО

Мини бум на родилки отчитат от хасковското АГО в заключителните месеци на 2014-та. Годината тръгна много зле, след като на полугодието се отчиташе отлив до 30 % спрямо и без това много слабата откъм раждаемост 2013-та. От лятото насам обаче потокът на майките се е увеличил и поне откъм бебета, тази година настигна миналата, при това две седмици по-рано. До момента в местното родилно са проплакали 905 бебенца, спрямо 907 за всички 365 дни на 2013-та. Очаква се в следващите дни да бъде регистриран някакъв, макар и скромен ръст. Само по себе си това ще бъде новина, след като през последните лета графиката на ражданията в Хасково неизменно върви надолу.

Радващата тенденция е, че все повече българки се престрашават за второ и следващо дете, но от друга страна възрастта на раждащите за първи път продължава да расте. Макар и неофициално, акушерите споделят, че значително зачестяват случаите на първо раждане след 30 години, като не са единични и родилките първескини над 35 ! Продължава да е в сила и вече утвърдената неприятна тенденция на всяко етническо българче на бял свят да се появяват по 5 от малцинствата. Макар и малко, се снижава раждаемостта и на етническите турци за сметка на запазващите стабилен възход на размножаване роми. Близо 1/3 от новородените минават за различни периоди през отделението по неонатология, където се обгрижват недоносени и болни бебета.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Dz
    Dzakardo
    13 -5
    19:43, 15 дек 2014
    явно циганите са се активизирали ,защото те са основният контингент там ,отношението,условията и сребролюбието изгониха всички други.
    • Ко
      конушенския поп
      3 -3
      10:52, 16 дек 2014
      а като ходят да раждат в Пловдив и София, ако не дай боже се случи нещо след като бебето се е родило, къде тичат майките ...към АГО, просто българките са едни разглезени момичета, с повод и без повод раждат секцио! И за сведение в АГО - Хасково са едни от най-големите специалисти в национален мащаб! Примери мога да дам много за родилки които преди раждането нещо се усложнява и знаеш ли колко бързо стигат до АГО, а не тичат нито в Пловдив , нито в София!
Последни новини