От х:

Днес в x:

Връчват наградата „Петя Караколева” на Тодор Каракашев

Тази година той заслужи националния приз за детска литература за книгата си с приказки „Защо слоновете имат дълги хоботи”.
На 9 декември в тържествена обстановка в Кърджали писателят Тодор Каракашевще получи Националната награда за детска литература „Петя Караколева”.Връчването на статуетката ще стане от 18 часа в залата на Дома на културата. Събитието се организира от Съюза на българските писатели, община Кърджали и Народно читалище „Обединение 1913”.
Лауреатът бе обявен още на 21 октомври – Деня на Кърджали, по време на Тържествената сесия на Общинския съвет. Сред всички участвали книги в националния конкурс жури с председател Петър Анастасов и членове Благовеста Касабова, Банко Банков, Елица Мавродинова и Иванко Маринов излъчи книгата на Тодор Каракашев „Защо слоновете имат дълги хоботи“.
Tодор Каракашев е роден през 1955 г. в Пазарджик. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Член е на Съюза на българските писатели и IBBY (Международен съвет за детска книга) – българска секция.
Бил е завеждащ отдел „Художествено възпитание” към ОПД в Пазарджик, творчески секретар на Дружеството на писателите в родния си град и от 1994 г. отново е при децата – в СОУ „Герги Бенковски” в Пазарджик, което определя трайните му интереси към детската литература – и като писател, и като изследовател.
Автор е на седем книги за деца и две литературоведчески: „На лист от тетрадка” (1996 г.), „Приказки за мушмороци” (1998 г.), „Необикновено обикновена история или бивали небивалици за това и онова” (2003 г.), „Осъден на помилване” – за творчеството на Михаил Булгаков (2007 г.), „Който знае, да мълчи” (2009 г.), „Нови приказки за мушмороци” (2010 г.), „Страници за Стоян Дринов и Йордан Стубел” (2011 г.), „Необыкновенно обыкновенная история” (2012 г.), „Защо слоновете имат дълги хоботи“ (2013 г.), „Дядо на въртележката” (2013 г.).
Негови творби са превеждани на гръцки, сърбо-хърватски и руски.
Продължава да изследва творчеството на български автори за деца и юноши.
Носител е на няколко национални награди за поезия, есе и превод, сред които „Стоян Дринов” – единственият у нас национален конкурс за детска поезия (2008 г.).
През 2013 г. става носител на Втора награда на Националния конкурс „Поезия и песен на Балкана“ (Дряново – 2013), на Наградата на Пазарджик за литература и лауреат на Международния конкурс за изкуства „La piezzeta“, Салерно, Италия, където получава медал за поезия.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини