От х:

Днес в x:

Деница Сачева: Искам да разбуня духовете в Хасково

Визитка

Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев” в гр. Добрич. Завършила е Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Бакалавър по социална педагогика в Югозападен университет “Неофит Рилски” в гр. Благоевград, магистър по здравен мениджмънт на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Магистър (Cum Laude) по връзки с обществеността във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика. Един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса, където работи като началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999-2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър – председател Иван Костов. Участвала е в екипа разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 и План за действие към нея. Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – гр. Хасково и Балнеологичен център „Камена” – гр. Велинград.

Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации.

За своята правозащитна дейност беше номинирана за наградите на Български хелзинкски комитет Човек на годината http://humanoftheyear.org/?page_id=4150.

Деница Сачева е представител на Националния демократически институт на САЩ за България.

Член на Европейската асоциация на директорите по комуникации.

- Госпожо Сачева, вие сте водач на листата на коалиция Десните в хасковския избирателен район. На миналите извънредни парламентарни избори също бяхте водач на листа – на ДСБ. Колко гласа получихте тогава?

- 1630.

- Поне 16-17 хиляди гласа са нужни за един депутатски мандат. Какво Ви кара да смятате, че на тези избори ще получите десет пъти повече?

- Нищо не ме кара да смятам така. Да уточня – на миналите избори ДСБ беше в коалиция с БДФ – Български демократичен форум. Сега БДФ е в коалицията Десните. Така че съм последователна в това отношение. А на въпроса – в Хасково съм още веднъж точно заради хората, които са гласували за мен на предишния вот. Нека знаят, че не са предадени, че не съм изоставила принципите си. Тук съм отново, защото искам да разбуня духовете в Хасково, хората да започнат да коментират идеи и политики. Ако отново нищо не се случи, ще го приема. Нека допълня, че водя листа и в 25 МИР в София. Така или иначе за себе си съм решила, че ще бъда професионален политик.

- Какво ще рече професионален политик? Прочетох, че на 29 август, преди броени дни, сте напуснала Интелдей Солушънс, която ръководехте 13 години.

- Да. От 17 години се занимавам с пиар, а от 13 години ръководя тази фирма. Но вече ще се занимавам с политика. Ще обяснявам на хората десните идеи за реформи в обществено-политическата система. Вярвам, че все някога ще ме чуят.

- Добре, но човек все пак трябва да се храни всеки ден. Откъде ще получавате доходи?

- Обезпечена съм, благодарение на ГЕРБ. Радвам се, че дори мога да финансирам кампанията си, благодарение на ликвидационен дял от компания, закрита по време на управлението на ГЕРБ. Става дума за доброволен фонд за здравно осигуряване, в който членуваха 116 физически лица. ГЕРБ приеха закон, според който тези фондове стават застрахователни компании, те си падат по принудителните, насилствени методи. Ликвидирахме компанията и получих своя дял.

- Започвате трудовия си стаж в министерството на труда и социалната политика.

- Да, точно така.

- Сещам се за човек, започнал трудовата си дейност от Министерския съвет, и то от премиерския пост. За Сергей Станишев говоря.

- О, защо ме сравнявате с него. Нямаме нищо общо, нито като мислене, нито като кариера.

- Но човек не започва работа в министерство току така, без връзки. Всъщност, в днешно време е трудно да започнеш работа дори в селско училище без връзки. Вие как започнахте работа там?

- Аз започнах като преводач. Тогава хората, владеещи добре английски не бяха толкова много като сега. Бяхме трима-четирима преводачи, занимавахме се основно с превод на документите по предприсъединителните програми. Превеждах като луда по цял ден. Но не, не съм била назначена с връзки.

- После израснахте в кариерата до началник на кабинета на здравния министър в правителството на Иван Костов. По това време бе започната и здравната реформа, която превърна болниците в търговски дружества. Вие ли превърнахте здравните заведения в търговски дружества?

- Да.

- Това, както знаете, не се приема еднозначно от лекарите, мнозина от които смятат, че това е истинско престъпление.

- Продължавам да смятам, че това беше правилна стъпка. Вижте, става дума за стопанската дейност на болниците. Те няма как да не са част от стопанската система на страната. Какво лошо има една болница да има съпътстваща дейност, от която да получава приходи. А медицинската дейност е обезпечена с плащания от НЗОК.

- Като стана дума за НЗОК, по онова време, 2000 година, здравният министър назначи 53 чиновници в болничните бордове. Те, тоест и Вие, получаваха по 450 лева месечно, при това във време, когато пациентите си носеха чаршафи от вкъщи и плащаха лекарствата си.

- Това е популизъм. Вижте, в цял свят управленската дейност е скъпоплатена. Аз не мога да приема имиджа на България като страна на евтиния труд. Нископлатеният работник е истинско нещастие за страната, той не е креативен, не е пълноценен. Затова един от приоритетите ни е повишаване на конкурентноспособността на пазара на труда.

- Но Вие наистина ли смятате, че в България има нормален пазар на труда? И че изобщо има пазарна икономика? Сериозно ли го мислите?

- Аз например работя в силно конкурентна среда.

- Стигаме до “въпроса на Костов”” Защо в Амстердам литър олио струва 1.50 лв., а в България, традиционен производител и износител гони 3 лв.? Наскоро пък приятел във Фейсбук, живял две десетилетия в САЩ, пита защо там сменя маслото на колата за 15 долара и това отнема 15 минути, а тук излиза 50-60 лв.

- Ясно е, това е картелиране на браншовете. В много сектори на икономиката има такива неща и това според мен се дължи на факта, че в България няма професионални политици.

- По мое мнение не е необходимо да има професионални политици. Достатъчно е човекът да е честен, да има воля за промени и да е отговорен. Оттам нататък си има експерти – в икономика, в енергетика, в медицина, в образование. Един човек не може да разбира от всичко. Но ако политикът е честен, отговорен и има воля, нещата биха могли да се променят.

- Според мен не е достатъчно. Политикът трябва да има и и визия, страгегия за развитие на страната. А това вече спада към професионализма.

- С това съм съгласен. Кажете нещо за предизборната си платформа.

- Предизборната платформа ще я обявим официално в сряда в София. Сега мога да кажа само основните акценти – силна подкрепа за бизнеса и икономически прогрес, приемане на закон за фалита на физическите лица, защита на гражданите – да не подлежи на отнемане жилището, ако е единствено. Основен акцент върху здравеопазването, макар че вече трудно може да се разбие монопола на Здравната каса, след промените, които направи ГЕРБ. Подкрепа за спешната помощ, там нещата са в окаяно състояние, повечето неосигурени ползват Спешната помощ. Особено внимание към младите лекари. Около 500-600 медици завършват годишно, от тях 450-500 напускат страната. Превръщаме се в донор на специалисти за богатия Запад. Кариерното им развитие – всеки да може да избира какво да специализира и да получава заплата през това време. Подкрепа при стартиране на собствена лекарска практика. Предвиждаме разделяне на труда от социалната политика, както знаете, сега те са в едно министерство. И още доста други идеи.

- Амбициозна програма, но не може да не си давате сметка, че няма да ви се наложи да я осъществявате. Ако влезете в следващия парламент, ще е с доста малка група. Дори да влезете под някаква форма в една бъдеща управляваща коалиция, съмнително е точно вашата програма да бъде приоритет на следващия кабинет. Това могат да обещаят големите партии.

- Големите партии продължават да ползват едни и същи клишета. Що се отнася до нашата платформа, аз съм сигурна, че хората ще чуят и ще разберат.

- Не мога да не Ви питам за другата дясна формация – Реформаторския блок. Техните номинации в Смолян, Хасково, Велико Търново, се оказаха доста смущаващи.

- Реформаторите не са дясна формация. Те самите не се определят като десни, а като нещо център-дясно. А какво е център? Това е липса на идеология, това е по-скоро политически пазар.

- Кметският син Станислав Иванов бе номиниран за водач на листата на реформаторите именно от ДСБ, чиято кандидатура бяхте и Вие.

Номинациите на реформаторите са пълно разочарование. Що се отнася до Станислав Иванов, аз никъде в медиите не съм прочела негово интервю или изявление и просто не знам какви идеи споделя, какво виждане има, какво мислене. Затова ми е трудно да коментирам.

Интервю на Тодор Кръшков

Коалиция Десните регистрира днес кандидатската си листа в РИК Хасково
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини