От х:

Днес в x:

18 000 коли задръстват „Маказа“ през уикенда

Колоната от автомобили на 9 август

18 000 коли задръстват граничен пункт „Маказа“ през уикенда. Толкова автомобили са преминали през почивните дни на по-миналата седмица (9 и 10 август) в двете посоки, като повечето са били на изход от страната. Данните бяха предоставени след наше запитване едва вчера от дирекция „Гранична полиция“. Повод за въпросите ни бяха сигнали на преминаващи през пункта хасковлии, които се жалваха, че се налагало да чакат по около час.

Граничен пункт „Маказа“ е най-новият в страната. Той бе открит преди около година, но трафикът бързо нараства и това лято стана вторият по натовареност в страната след ГКПП “Кулата-Промахон”. Причина за интензивното преминаване на автомобили е краткият път към Гърция и най-вече към Бяло море. Сред колоните автомобили се забелязват много румънци и граждани на близки държави, които отиват на почивка в южната ни съседка.

В началото на септември миналата година пунктът бе открит за превозни средства до 3.5 тона, които не трябва да надвишават 9 места с това на шофьора. Обичайно през работните дни потокът от коли е по-малък – около 4 500, а през почивните дни е около 8 000.

"Маказа“ разполага с две трасета на изход и две на вход. Съгласно изградената инфраструктура, пунктът работи на пълен капацитет, като в почивни и празнични дни са осигурени служители за всички работни места. Във връзка с подобряване инфраструктурата на пункта, предстои разширяване по решение на Министерството на регионалното развитие, което е и инвеститор на сухопътните пунктове, като обекти с национално значение. Това допълват от „Гранична полиция“, но срокове за реконструкцията не се посочват. В такъв случай, ако пътуващите гонят разписание, решението е да отделят един час повече.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини