От х:

Днес в x:

Само домашен арест за „патрона” на 106-те кг хероин

Дългия се крие при влизането в съда


Само домашен арест бе наложен за софиянеца Николай Тодоров по прякор Дългия, който бе считан за един от организаторите на разбития преди дни хероинов канал от Турция за Западна Европа. На 20-ти юли на ГКПП Капитан Андреево при операция на ДАНС бе заловен български тир със 106.3 кг хероин, а три дни по-късно в София бяха арестувани Тодоров и Георги Александров Спасов за които Националната сигурност обяви, че се намират викоко в йерархията на престъпната група за трафик на дрога от Близкия изток за ЕС. Хасковският окръжен съд уважи искането на прокуратурата за постоянна мярка задържане под стража за шофьора на тира Надо Генчев Надов от Харманли и Георги Спасов от София, но Тодоров бе пуснат под домашен арест. Причината бе изтъкнатата от адвокат Ангелина Христова диагноза епилепсия поставена на Дългия от Многопрофилната болница в Софийския затвор през 2001-ва година и потвърдена от същото лечебно заведение през 2002-ра. Освен това адвокат Христова изтъкна само косвените доказателства към клиента й. В беседите с полицията Надов многократно намесвал Георги Спасов, който му възлагал курсове и му давал бизнес поръчения, но споменава Тодоров само веднъж и то мимолетно, като човек с големи финансови възможности. Това са много „тънки” доказателства, които не говорят за съпричастност към извършеното престъпление, изтъкна Христова. Тодоров пък заяви, че финансовото му положение е сложно-нямал кола и недвижими имоти на негово име. И той и жена му били лекари и имали легални адреси и практики, за да се опасява съда, че могат да се укрият. Съдия Пейкова взе под внимание аргументите му и го пусна под домашен арест. Иначе 49-годишиня Николай Тодоров Тодоров е отдавна известен в ъндърграунд средите. Той е бивш разследващ полицай, който впоследствие напуска системата и минава от другата страна. Има условна присъда от началото на века.

ХОС отхвърли претенцията на адвоката на Спасов Тони Симеонова, че делото по подсъдност трябва да се гледа в София, защото там били открити последните два килогарма от рекордната хероинова пратка от 106.3 кг. Въпреки че Спасов не се призна за виновен и съпричастен към деянието, той бе оставен зад решетките. Същата съдба сполетя и 59-годишния шофьор Надо Генчев Надов, въпреки пледоарията на адвоката му, че жена му е болна със 100 лв пенсия, и не би могла да оцелее без него.


Решението на хасковския окръжен съд може да бъде обжалвано в тридневен срок пред пловдивския Апелативен съд. Още от сега прокурор Антон Попов обяви че ще жали домашния арест на Дългия. Според него има достатъчно данни от Специалните разузнавателни средства за съпричастността на Тодоров към хероиновата афера, но просто не е имало време те да бъдат представени като справка в съда.

Г.Христов

Николай Тодоров е бивш разследващ полицай
Георги Спасов от София бе оставен зад решетките
Същата съдба сполетя и шофьора Надо Надов, родом от Харманли и живущ в с. Ризово, Казанлъшко
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини