От х:

Днес в x:

Зам.-министър идва да чисти боклука в Хасково

Служителите от общината дадоха личен пример преди 3 години, но сега май няма да се ангажират

Зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев идва в събота да чисти Хасково, като част от инициативата „Да изчистим България за един ден”. Със свое писмо министър Искра Михайлова е изискала от кметовете съдействие за координация на дейностите по транспортиране на отпадъците по време на почистването, а зам.-министрите явно ще инспектират как се спазва директивата по места. Зам. Георгиев ще надзирава Хасково, макар да не е ясно точно откъде ще подхване боклука.

Кампанията се провежда за трета поредна година. МОСВ предоставя 38 500 чувала и 38 500 чифта ръкавици, които ще бъдат разпределени по общини в страната. Министерството ще предостави на областните администрации 3550 единични ваучери за гориво, всеки на стойност 20 лева, които ще бъдат разпределени на база официално публикувани данни за събраните количества отпадъци по области през 2013 г. На 26 и 27 април 2014 г. общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират събирането на отпадъка от своята територия. Ще бъде осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за транспортните средства, които ще се включат в инициативата.

На Зеления телефон на РИОСВ- Хасково 038/60-16-28 в деня на почистването ще има дежурни експерти по управление на отпадъците за въпроси на гражданите, свързани с организацията по предаване на отпадъците. Служителите на РИОСВ- Хасково ще се включат в почистването на парк Кенана.

За информация за замърсени терени и за набавяне на чували и ръкавици, гражданите следва да се обръщат към съответната община. Инициативата е особено подходяща за колективно почистване на околоблокови пространства, паркове и градинки, намекват от РИОСВ. По тяхна информация много училища от региона, в рамките на отбелязването на Деня на Земята, планират да се включат в кампанията с почистване на своите училищни дворове. Засега няма информация дали общинската или областна администрации ще се включат в разчистването на местния боклук.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини