От х:

Днес в x:

Нелегален бежанец се закла в Харманли

Бежанците в лагера често са недоволни, но никога досега не са стигали до крайности

Бежанец, който успял да пресече надлъж и нашир България без да бъде заловен, се самоуби сутринта в събота в лагера в Харманли. 63-годишният мъж бил намерен в 10.30 часа прободен с нож в корема в стаята, която обитавал в бежанския център. По първоначални данни, мъжът сам е посегнал на живота си, съобщават от полицията. Починалият е 63-годишен афганистанец и това е единственото сравнително сигурно нещо, което се знае за него. Всичко останало е обвито в мъгла и условности.

Оказва се, че афганистанецът влязъл в България нелегално, без да бъде засечен на южната граница. Впоследствие пресякъл България надлъж и опитал да премине в Сърбия. Едва на сръбско-българската граница е бил заловен от полицията. Нямал никакви документи в него и пред униформените е казал различни имена. Нелегалният бил транспортиран до центъра от затворен тип в Любимец, където отново сменил самоличността си. Накрая все пак било потвърдено едно име-Мохамад Недер Каземи. Трябва да е било достоверно, защото мъжът е регистриран с това име в лагера в Харманли, където е прехвърлен на 8-ми април. Ден по-късно обаче постъпва в болница с диагноза тежък диабет. Остава там до този четвъртък, 17-ти април, когато се връща в бежанския център. Там е бил настанен с жена от неговия етнос, с която, по думите на двамата, се знаели отпреди. Жената била в лагера от повече време, заедно със своя племенник. Тази сутрин Мохамад се заключил сам в стаята си и не отварял на никой, разказа новият директор на бежанския център Марко Петров. Наложило се да се разбие вратата, защото както се изрази Петров, по това време вратите не трябва да са заключени. В стаята е бил открит бежанеца, сам и вече мъртъв. По тялото му е имало повече от едно наранявания, но се счита, че смъртоносното е било това в корема.  По случая е образувано досъдебно производство.

Това е първото самоубийство в бежански център на територията на България. Причините остават в неизвестност, заради почти никаквата комуникация с афганистанецът. Той е бил от етническата група пущуни и е говорил само техния диалект, за който преводачи в България няма.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини