От х:

Днес в x:

Посрещаме Великден в Турция

снимки: "Дейзи травъл" и Интернет

 

За предстоящите Великденски празници населението от Хасковския регион масово се изнася към Турция и Гърция. Повечето местни ще прекарат зад граница всичките празнични дни, като най-предпочитаните гръцки дестинации са Халкидики и Корфу. В Турция най-много резервации има за егейските перли Дидим и Кушадасъ, както и за космополитния Истанбул.

Вече има и не малко резервации и за майските празници. Все повече хора използватпреимуществата на ранните резервации заради отстъпките, обясни управителят на туристическата агенция „Дейзи травъл“ Десислава Чонкова-Иванова.

В България най-предпочитаните места за почивка са във Велинград и по Южното Черноморие, най-вече в Китен, както Несебър и Слънчев бряг.

Великденски пакет за 4-5 дни с включена празнична вечеря или обяд, с традиционните козунаци и печено агнешко, излиза около 300-400 лв. на човек.

Великден в Гърция за двучленно семейство в двойна стая за 5 нощувки със закуски в 3-звезден хотел струва горе долу същото - около 180-200 евро. Но в цената в повечето случаи е включен и транспорт. В зависимост от условията и категорията на хотела обаче сумата може да стигне и до 600-700 евро. При аll inclusive в 5-звезден хотел, с включена застраховка, в Кушадасъ почивката за един човек е около 180 евро.

Във Великденския пакет в Истанбул е предвидено и посрещането на Възкресение. Християнската литургия е организирана в българската екзархия вечерта на 19-ти април.

През последните 2-3 години в Топ 3 на най-желаните дестинации на хасковската агенция е и Дубай. За дните през май, когато се събират повече почивни дни, вече има много резервации, уточни Десислава Иванова. Според вътрешната статистика на агенцията за региона навън пътуват най-много от Хасково, Димитровград и Свиленград. За свиленградчани е характерно, че предпочитат Европа, а повечето хасковлии избират Дубай. Петдневна почивка в 4-звезден хотел там излиза около 550 евро на човек, като в цената са включени и летищните такси. Децата ползват почти 50-процентова отстъпка, но само ако са с двама възрастни.

Сред най-екзотичните точки за пътуване местните избират, Бразилия, Аржентина и Мексико. За последната държава днес фирмата на Деси изпрати на сватбено пътешествие младоженци от Хасково. Престой за седмица в Мексико за двама души е около 4 000 евро.

Седмица в Бразилия в 4-звезден хотел излиза около 1200 евро на човек, а в комбинация с тур до Аржентина, с екскурзовод на групата, времето набъбва до около 12 дни, а с него и и сумата - на около 2 500 евро.

Като цяло обаче дългите и скъпи турове повечето хора оставят за летните си почивки, тогава се качват и на круизите, като за хасковлии най-предпочитан е седмичният между Барселона и Генуа. Средиземноморската разходка струва на човек около 500-600 евро.

За Великден обаче повечето семейства ще отидат до съседните Гърция и Турция, а средния бюджет, който са си определили за това около 300- 400 евро за двама.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини