От х:

Днес в x:

80 пъти повече манган във водата трови Хасковско

 
Атанас Бързев

Опасни превишения на съдържанието на манган във водата трови десетки населени места в региона. Превишенията на безопасната норма на мангана е средно между 50 и 80 пъти. Във водата на хасковското село Николово например последно са отчетено 3300 микрограма на литър, при допустими 50 микрограма. На други места са отчетени и 4000 микрограма.

Засегнати са и Брягово, Лозен, Любимец, Симеоновград, Свиленград. Водопроводът, който минава през Брягово например, снабдява селища в три общини – Харманли, Симеоновград и Хасково.

Данните бяха съобщени от шефа на ВиК Хасково Атанас Бързев. По думите му това е концентрация на манган, която е опасна за здравето и живота на хората. Водното дружество имало десетки предписания от Регионалната здравна инспекция.

От ВиК Хасково спешно свикали Кризисен щаб под председателството на и.д. областен управител Кадир Исов, на което присъствали и представители на засегнатите общини.

„Изготвихме искане да Министерския съвет за отпускане на средства за обезманганителни станции. Това е единственият начин. Друг няма“, категоричен бе Бързев.

В предложението до правителството са описани всички места, на които спешно трябва да се изградят такива станции, придружени с предварителна калкулация на разходите. Общата сума е над 17 милиона лева.

За Брягово – 1 215 000 лв., Българин – 2 688 860, Симеоновград – 3 264 000, Свиленград – 7 836 000, Николово – 307 000, Лозен – 2 670 000 лв.

„Знам, че сумата е огромна и шансът ни е малък. Но не е по възможностите на ВиК да се справи с този проблем, затова алармираме принципала“, допълни Бързев.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини