От х:

Днес в x:

Общият устройствен план на Хасково и баба Яга

Приказно-футуристичен изглед от Хасково. Снимка от автора

Предложение за изработване на Общ устройствен план на Хасково ще се гласува на предстоящата в петък сесия на ОбС. Докладната на кмета Георги Иванов обаче вече е фатално закъсняла. В продължение на години градоначалникът отказваше да предложи изработването на градоустройствен план. Хаотичното строителство в продължение на повече от десетилетие вече минира бъдещите добри намерения. Например вече е почти невъзможно разширяването на централните транспортни артерии в града. Липсата на генерален транспортен план на Хасково пък вече роди абсурди.

Например при последната корекция на Наредбата за обществения ред при използване на ППС и безопасността на движението бе премахнат чл. 5 (впоследствие съдът отмени тази промяна), който гласеше: „Организацията на движението по улиците и площадите на гр.Хасково се извършва на основата на Генерален план за организация на движението”. Понеже такъв Генерален план няма, налагаше се да премахне неудобния текст, напомнящ липсата му.

И той бе заменен с абсурдният текст „Движението в гр. Хасково се извършва съобразно съществуващата инфраструктура“. Сиреч колите трябва да се движат по улиците. Да не вземе да си помисли някой, че те ще бръмчат по покривите или през задните дворове. Не, това ще става задължително по улиците, обявява Наредбата.

Така Хасково, (вече със скулптурата на баба Яга), навлезе в света на приказните градове с причудливи закони и наредби. Остава да последваме примера на друг приказен град, в който е забранено на вещиците да се издигат на 6 километра в небето, за да не пречат на прелитащите самолети. Това всъщност може да го пропуснем, поради липсата на прелитащи самолети, но пък можем да последваме нормотворчеството на друг град, в който със специална наредба е забранено да се замита боклукът под килима. В друг пък е забранено на жени над 50-годишна възраст да излизат голи по улиците в петък следобед. И в тази наредба има хляб. Дори не бих имал против забраната да се удължи през целия уикенд, така ще ударим оня град в земята и ще излезем едни гърди напред.

Но да се върнем към Общия устройствен план. Липсата му прави възможно изникването на нови постройки в паркове и градинки, върху тротоари, „изяжда“ дори улици. Освен това подхранва корупцията в общинската администрация. Сега, ако човек разполага с достатъчно пари, може да си построи къща където си иска. Стига да бутне където трябва.

Почти две трети от общините в България нямат общи устройствени планове. С последните промени в Закона за устройство на територията обаче кметовете на тези общини бяха задължени да внесат в Общинските съвети предложения за изработването им, в противен случай ги грози персонална глоба от 10 000 лева. Повечето кметове клекнаха, включително нашият. ЗУТ дава срок до края на 2016 година тези планове да влязат в сила.

Хоризонтът на действие на един общ устройствен план е 20 години. При днешната обстановка в страната обаче кой би могъл да прогнозира какво ще е положението след 5 или 10 години, да не говорим след 15-20. А Общият устройствен план освен всичко друго, определя и принципната насока на развитие на дадена община. Един от вариантите е например „културно-историческото наследство“. Развитието на града и общината се съобразява с този приоритет, предвиждат се транспортни схеми, зони за развитие. Друг вариант е обвързването с транснационалните транспортни коридори. Хасково има опции и в двете посоки – разполага с достатъчно атрактивни исторически забележителности, а освен това е в близост до строящата се магистрала „Марица“.

Съществуват и други варианти. Например миналата година Русе и Гюргево пристъпиха към изработване на общ устройствен план, обхващащ териториите от двете страни на границата. При повече въображение Хасково и Димитровград също биха могли да помислят за подобен общ проект, а защо не и да потърсят финансиране по „Регионално развитие“? Още повече, че трасето на магистралата минава между двата града.

Предстои на сесията на ОбС Хасково в петък да видим каква посока на развитие ще заложат общинските съветници. Дали ще се залутат в приказните светове, омагьосани от баба Яга, или ще потърсят практични решения на вече почти неразрешимите градоустройствени проблеми на Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини