От х:

Днес в x:

Публичният регистър за даренията – достъпен само в общината

Общинският съвет отхвърли днес предложението публичният регистър на даренията да бъде публикуван на сайта на общината. Той ще бъде достъпен само за гражданите, които отидат в отдел „Общинска собственост“ специално за да го видят. Освен това дарителите, които не желаят имената им да стават публично достояние, няма да бъдат вписвани в регистъра. Това обясни за Haskovo.net председателят на ОбС Иван Иванов. Той бе попитан в какво ще изразява „публичността“ на този регистър, щом няма да бъде публикуван. Иванов обясни, че всеки, който се интересува, може да отиде в общината и да го види. Той допълни, че спестените в регистъра имена на дарители ще бъдат предоставяни на службите, които поискат такава информация.

Групата на ГЕРБ в ОбС предложи доста промени в Наредбата за управление на общинската собственост, по-специално в тази нейна глава, регламентираща даренията. В предложения от кмета Георги Иванов текст се предвижда той да приема дарения в размер до 100 000 лева, а над тази сума – от ОбС. От ГЕРБ предложиха таванът да е 10 000 лева. Предложенията им обаче бяха последователно отхвърлени и бе утвърден първоначално предложеният от кмета вариант.

Днешното заседание на ОбС приключи за два часа. Ето оше някои от останалите приети решения:

ОбС даде право на новоназначените управители на общинските лечебни заведения да извършват лечебна дейност по специалността си. Прието бе и увеличението на годишната такса за библиотеката, която от 5 лв. става на 7 лева, като ценоразписът бе допълнен със семейна читателска карта (2+1), която ще струва 12 лева годишно.

Прието бе предложението на Мехмед Атаман, председател на групата съветници от ДПС, за отстъпване на право на строеж за молитвен дом за мюсюлмани в с. Стамболийски.

Утвърдено бе и предложението от кмета за нов заем до 2 милиона лева за първоначалните разходи по проекта за разширение на ВиК мрежата в кварталите „Кенана“, „Изгрев“, „Каменец“ и „Орфей“. От докладната става ясно, че строителните дейности по проекта ще започнат най-рано в началото на 2013 година, но общината ще се нуждае от средства за покриване на разходите в периодите между плащанията от управляващия орган по програма „Околна среда“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини