От х:

Днес в x:

9 °C

Пастърма от телешко месо

Пастърма от телешко месо

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Нарежете телешкия шол на ивици с дебелина до 7 см. Накиснете го в саламура, която се приготвя, като на 1 л вода се слага 80 г сол. Оставете да престои 7 дена на студено, при температура до 8 градуса. След като минат 7-те дни, извадете телешкото и го обезсолете под течаща вода за 4 часа.

Извадете от водата, прободете в единия край с дебела връв или канап и го закачетеда се изцеди за около час. Сложете изцеденото вече месо между две тежки плоскости или дъски и завържете здраво със стегнат ластик.

След едно денонощие освободете месото и намажете цялото парчета телешко с подправката за пастърма с помощта на четка.

За подправката смесете червения пипер с всички останали подправки, с пресования чесън, изцедения лимонов сок и червеното вино. Бъркайте сместа и доливайте толкова бяло вино, че да се получи рядък сос.

Щом намажете телешките парчета с подправката, отново провиснете да съхнат на проветриво място за 1 денонощие. След това повторете процедурата с дъските и стегнатия ластик и така престоява за още 24 часа.
Освободете месото и отново провиснете да съхне. Вече е готово за консумация.

Ако приготвяте пастърмата от от телешко месо през по-топлите летни месеци, сушенето става в хладилник с поставен отворен пакет ориз, който има свойството да абсорбира влагата, която телешкото отделя.

Източник: gotvach.bg

Последни новини