От х:

Днес в x:

Орфей два дни под обсада. София преглежда Хасково. Преглед на регионалния печат

"Орфей два дни под обсада" водещо на 3-та страница в "Новинар Юг". За трета поредна година най-големия хасковски квартал се превръща в трасе за градско рали. То ще се състои събота и неделя и през това време подходите към най-многолюдната част на града ще бъдат блокирани. Касае се за пътя за Димитровград и булевард "Васил Левски", които са двете основни артерии за "Орфей". През събота блокадата е целия следобед, в неделя-от 10 до 14 часа, когато е самото състезание. Отворена остава само улица Ком, която свързва "Раковски" и "Васил Левски". Нататък-пеша.

Никакви зяпачи по покривите на блоковете, предупреждават организаторите. Вестникът констатира, че харесващите състезанието са многократно повече от недоволните, че им развалят почивката. За това свидетелства и публиката, която не пада под 10 хиляди души на всяко състезание.

"София преглежда Хасково"-чело. Първата идея на д-р Славчо Близнаков, който стана директор на хасковската МБАЛ е да докара софийски специалисти да "консултират". Това може и да е безплатно. Прегледите обаче ще са платени "защото безплатен обяд няма". Хората да си преценят дали да пътуват до София или на място да се прегледат при капацитет и да си платят, казва още докторът. Първият обещал да консултира и преглежда е шефът на Пирогов д-р Димитър Раденовски, коремен хирург. После невролога Лъчезар Трайков, изпълнителен директор на Александровската болница в София. Водени са разговори и с детският кардиолог д-р Владимир Пилософ-началник на националната кардиологична болница. Няма уточнен някакъв график на тези посещения.

Не става ясно и друго-как шефове на болници в София ще намират време за прегледи в Хасково, след като нямат време да бъдат клиницисти в собствените си болници? Ако има нещо която обединява мненията на повечето болнични шефове, от хасковските началници, до министърът д-р Стефан Константинов, то е че заради административна работа и менажиране, не им остава време да бъдат лекари. Или пък може би е въпрос на талант.

Втората идея на д-р Близнаков е откриване на нови отделения в хасковската МБАЛ. Например Неврохирургия. Ако това се случи, вероятно ще бъде за пръв път от няколко десетилетия насам. Виж, през това верме затворени отделения имаше.

"Генералът на правото почетен" Адвокат Владимир Дамянов стана поредния почетен гражданин на Хасково. Има 50 годишен стаж като адвокат. Обяснява че винаги се ръководил от интересите на закона на първо място и после Хасково.

"Електронен нос ще души за пушачи в заведенията" водещо на стр втора. Малката джаджа с големина на мобилен телефон ще открива кой къде е пушил и дали му работи на заведението вентилацията. Данните ще бъдат събирани от хасковската Здравна инспекция до края на октомври и после пращани на министерството. Там ще се изработят критерии и правила за употребата на електронният нос. Защото сега Никотиновата полиция не може да глобява с него-няма законова рамка.

"Рибар се удави в река Харманлийска" информира в заглавие над главата вестник "Хасковска Марица". 46 годишният Николай Николов изплувал около 17 часа във водите на иначе плитката рекичка. Няма следи от насилие. Една от версиите е че е паднал във водата по време на епилептичен припадък. Загубил съзнание и впоследствие се удавил.

"Децата в 50 детски градини минават на здравословно хранене"-чело. Тази наредба на здравното министерство е отпреди 3 и повече месеца. Трябва, да минат на здравословно хранене от 15-ти септември, но още никой няма готовност за това. Контролните органи още няма предписания за проверки, доставчикът на храна още няма предложено меню, принципалът на детските градини, общините, още нямат яснота ще се увеличава ли таксата за градините или не. Според наредбата за здравословно харнене на децата се въвежда още едно хранене за целодневните градини-в 10 часа, а в седмичните-още 2. Менюто е в голяма степен преобърнато в сравенние с традиционно предлаганото. Какви ще са последствията като цена, и кой ще я плаща никой не знае все още.

"Ямача в боклуци, няма кошовена панаира" водещо на стр. 2. Няма и достатъчно химически тоалетни. Предлага се непакетирана и на място приготвяна храна. Само че никъде на Ямача не се наблюдава течаща вода или поне някакъв намек за санитарни условия. Панаира обаче е в извънработното време на ХЕИ.

"ВКС гледа делото "Дусман" на 16-ти". Последната инстанция в българския съд, Върховният касационен, ще гледа делото "Дусман" на 16-ти септември. Според неофициална информация, по делото имало представени нови доказателства. Припомняме, че делото "Дусман" е срещу хасковският кмет Георги Иванов за подкуп от 5 хиляди лева получени от фирма "Дусман" през 2003-та година. В момента фирмата осъществява централизираното хранене на социалните заведения и детски градини в Хасково. Хасковският съд и пловдивският апелативен/макар и с известни резерви/, оправдаха градоначалника поради липса на категорични доказателства.  Накратко тезите на двете страни: Адвокатите на кмета твърдят че парите са дарение за предизборната кампания на кмета по време на борбата за втория му мандат през 2003-та година. Парите не са докосвани и впоследствие-върнати. Прокуратурата пък посочва, че парите са преведени по сметка едва през декември същата година, месеци след като изборите са свършили, тоест основанието е отпаднало. Обаче само ден преди банковия превод, е подписан анекс към договор между общината и Дусман и прокуратурата прави извод, че банковия превод следва анекса, а не договора за дарение.

ВКС ще се произнесе в едномесечен срок, но може и в рамките на деня в който е гледано делото, каквато практика вече съществувала.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини