От х:

Днес в x:

Откриха какви са генетично българите

Снимката е от материала "Българи" на wikipedia.org. Празнуване на Богоявление в Калофер, България

Българите са особен вид славяни, каза пред журналисти в Националния пресклуб на БТА акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. Той цитира данни от мащабно генетично проучване "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ". То е извършено в продължение на две години с обединените усилия на български и италиански учени.

Изследвани са кръвни проби на 855 българи и българо-мохамедани и са сравнени с тези на други европейски популации, каза проф. Драга Тончева, ръководител на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет - София.


"Особен" тип означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни акад. Гълъбов.

Българската популация е с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега и това е удар върху подобни твърдения, каза още той.
Според генетиците българите са близо до поляци и хървати, а най-типичните славяни са руснаците.

Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците, допълни още акад. Гълъбов.

Индоевропейският произход на българите може да се докаже по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, заяви миналата година д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”. Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, смята пък антропологът  Александър Илиев, който бе ръководител на експедицията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини