От х:

Днес в x:

Не остана кой да работи. Преглед на националния печат

Сред водещите теми на петъчните вестници са демографските тенденции в страната, според официално огласените данни от тазгодишното преброяване.

„Не остана кой да работи", гласи заглавието на статия във в. „Труд".

„70 младежи влизат на пазара на труда, 100 възрастни излизат. Тази песимистична картина показа преброяване 2011 на Националния статистически институт. Преди десет години съотношението е било 124 на 100. Нацията все повече застарява, а пенсионерите значително изпреварват по брой децата." - пише всекидневникът.

„84,8 на сто от хората у нас се определят като българи, 8,8% са турци, 4,9% - роми. Съотношението между етносите в последните 10 години почти не се е променило....  През последните 10 години етническата картина в България не се е променила съществено. Демографският срив и емиграцията са засегнали всички етноси, най-силно - турският." - се казва още в статията..

„Българите намаляват, остаряват и етнически се капсулират" - обобщава в. „Сега".

„Преброяването показа, че висшистите и безработните се увеличават паралелно, а сред малцинствата има драматични проблеми с образованието" - гласи друго обобщение.

„Стопили сме се с половин милион за 10 години 7 364 570 души живеем в България",  само София и Варна растат...

Между двете преброявания се е увеличило само населението на областите София със 120 749 души или с 10,3 на сто и на Варна - с 13 061 души или с 2,8 на сто...." - пише „Стандарт".

Електронните издания на вестниците отделят внимание на засиления руски натиск за реализирането на проекта АЕЦ „Белене".

„Русия опитва нова тактика спрямо България за ускоряването на проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от съобщение на "РИА Новости" снощи. Компанията "Атомстройекспорт" (дъщерно дружество на държавната "Росатом") заведе иск за 58 млн. евро към Националната електрическа компания (НЕК) за забавено плащане на изпълнени дейности по строежа на втората българска АЕЦ.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заяви, че ако се окаже вярно, че "Атомстройекспорт" е подала иск за 58 млн. евро към НЕК в арбритража в Париж, българската страна ще заведе контраиск." - пише „Дневник".

В. „24 часа" цитира извадки от публикацията на агенция „Новости":

„Българският възложител е поискал отсрочка на плащанията във връзка със сложно финансово състояние и е съгласуван съответен график за погасяване. Тъй като графикът на плащане от страна на възложителя не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото към нея може да бъдат предявени претенции руските финансови служби по повод непредприемането на мерки по изискване на приходите от износ, и следователно неплащането на данъци по нея в бюджета на Русия.".

Арестът на мъжа, заподозрян за убийството на 28-гоздишната Яна е сред масово отразените теми в петъчните всекидневници.

„По трупа на Яна Кръстева в Борисовата градина са открити 7 косъма от 30-годишния мъж, задържан за смъртта й.

Той вече е обвинен за умишлено убийство и ще остане в ареста. Не е изключено обаче да е имал съучастник." - пише "24 часа".

Вестникът уточнява, че 30-годишният заподозрян не е бил от компанията на Яна Кръстева, до фаталната вечер двамата са били непознати.

В. „Труд" уточнява, че ДНК експертиза ще установи дали арестуваният наистина е убиецът на Яна.

„Именно резултатите от анализа трябва да покажат дали арестуваният има общо със смъртта на Яна. Назначени са и други експертизи." - се казва в публикация по темата.

„За задържания за зверското престъпление няма да се съобщават подробности, докато не стане готова много важна експертиза. Тя трябва да докаже безспорно, че именно заподозреният е удушил момичето, поясниха разследващи." - пише в. „Сега".

Сред темите на в. „Дневник" новият закон за отпадъците.

„Проектът на новия закон за управление на отпадъците, който предизвика гнева на фирмите за скрап заради планираните ограничения за бизнеса и гражданите, зацикли в парламентарната комисия по околната среда и водите." - информира всекидневникът в статия, озаглавена „ГЕРБ се оплете със закона за отпадъците".

„Работата на депутатите по законопроекта пропада за втори път след като миналата седмица заседанието на екокомисията не събра необходимия кворум. В сряда или четвъртък в парламента ще се проведе ново обществено обсъждане на проекта с участие на засегнатите страни." - се уточнява в публикацията.

В. „Сега" акцентира върху финансирането на МВР в статия със заглавие „МВР ще отказва дарения срещу още милиони от хазната".

„Премиерът се оправда с практика от минало време, макар че подаръците за вътрешното ведомство драстично се увеличават след идването на ГЕРБ" - допълва вестникът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини