От х:

Днес в x:

Д-р Марио предлага наполовина наем за селските лекари

Д-р Марио Янакиев

Председателят на общинската комисия по здравеопазване към общинският съвет д-р Марио Янакиев, предлага наемът за кабинетите на селските лекари да бъде свален почти наполовина-от 90 ст на 50 ст на квадратен метър. Предложението си общинският съветник е оформил в докладна, която ще бъде разглеждана на сесията в петък. Целта е да се направят икономически по-привлекателни практиките на лекарите по селата. Мярката е и наложителна, защото в края на годината изтичат договорите за наем на кабинетите, които трябва да бъдат преподновени, съгласно закона за общинската собственост.

Високата базисна цена за здравна и хуманитарна дейност в селските райони, предизвиква слаба заинтересованост в квалифицираните кадри. Това довежда до невъзможност на хората в тези райони да ползват квалифицирана медицинска помощ, мотивира се в докладната докторът. И допълни: Един градски лекар може да разчита на 2000 пациенти. В едно село-най-много до няколкостотин, което прави практиката неизгодна.

В тази връзка д-р Янакиев предлага да се отдадат за 10 години, при намаления наем, помещенията за лекарски кабинети в с. Динево, с Криво Поле, стоматологичен кабинет в Криво Поле, с. Малево, с. Узунджово, с. Елена, с. Николово.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини