От х:

Днес в x:

Спират изборния туризъм,премахват фиктивната адресна регистрация

"Две прости неща трябва да се направят, и то моментално – да се добави в наредбите за подаване на молба за смяна на адреса, че искането е мотивирано. Тоест да е налично доказателство за това, че има къде да живеете. Второ – да спре всякаква смяна на адреси по този начин, както е досега, докато хората наистина не докажат, че има къде да живеят".

Това каза пред bTV проф. Михаил Константинов, специалист по изборно законодателство у нас, по повод появилите се вече данни за изборен туризъм.

Проф. Константинов е съгласен, че една висока изборна активност наистина ще тушира влиянието на купените гласове, но, от друга страна, при подобно наличие на "пришълци" техните гласове ще спечелят изборите в селото.

"Една от първите работи на президента Желев преди години беше да махне жителството, което е един добър и демократичен за времето си ход. Хората, които се оказва, че имат "съквартиранти" на адресите си, могат да подадат молба за разследване на случая и анулиране на адреса.
Решението е лесно, но или има нежелание да се реши проблемът, или на места се използват други стимули, за да може служител от ГРАО да записва стотици хора на един адрес.

Аз, ако съм служител на ГРАО, още петия човек, когото запиша, ще го върна. Ако заведе дело срещу общината, съдът ще му иска доказателства къде живее", подчерта Константинов.

Според него проблемът не е в закона ни, а в това, че всеки прави каквото си поиска в тази държава. Той обяви случай, в който на един софийски адрес са били записани 6000 души.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини