От х:

Днес в x:

Няма анкетьори за преброяването в Кърджалийско

Мария Желева

Преброяването в Кърджалийско може да започне със закъснение и да не се вмести в законовите срокове, поради липсата на анкетьори. Едва половината от необходимите преброители и контрольори са подали документи в общинските администрации, а крайният срок е 10 декември. От нужните 1010 души за областта в общините са постъпили едва 521 заявления. Това съобщи на брифинг в областна администрация шефът на териториалното статистическо бюро в Кърджали Мария Желева. Тя посочи, че най трагично е положението в община Кирково. Тук са постъпили едва 5 % от необходимите заявления. В Крумовград те достигат до 26 на сто, а в Кърджали са 62%. Отличници са община Черноечене където 77% от нужните преброители са подали документи.

 Практиката от 2001 г. покзава, че още в първите дни от преброяването около 30 на сто от анкетьорите се отказват. Затова са нужни повече кандидати за да отсеем най-качествените. Това ще направи териториалното статистическо бюро, поясни Желева. Според нея не било правилно общините да връщат хора за формални пропуски в документацията. Набират се кандидати със средно, полувисше и висше образование. Може да са студенти или ученици, които до края на годината ще навършат 18 години. Желева каза, че за 18 дни работа преброителите и контрольорите ще вземат около 350 лв. което е прилично като възнаграждение за район като нашия.

Областият управител Иванка Таушанова упрекна кметовете, че не са извършили достатъчна разгласа за набирането на преброители. Апелирам към кметовете за максимална публичност и прозрачност на набирането на кандидати, каза Таушанова. Според нея колкото повече документи постъпят, толкова по качествени преброители ще има. Затова обяви ще се поставят  и пред Бюрата по труда и ще се търси широка разгласа чрез медиите.

Зам.-обаластният управител Асен Тюрдиев ,който е председател на Областната преброителна комисия каза, че бойкот на преброяването от страна на общинските кметове няма. На места обаче като в Джебел и Черноочене са връщани хора за формални пропуски в документите. Учудващо е ,че при голямата безработица не мога да се намерят преброители, каза Тюрдиев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини