От х:

Днес в x:

3 °C

Няма анкетьори за преброяването в Кърджалийско

Мария Желева

Преброяването в Кърджалийско може да започне със закъснение и да не се вмести в законовите срокове, поради липсата на анкетьори. Едва половината от необходимите преброители и контрольори са подали документи в общинските администрации, а крайният срок е 10 декември. От нужните 1010 души за областта в общините са постъпили едва 521 заявления. Това съобщи на брифинг в областна администрация шефът на териториалното статистическо бюро в Кърджали Мария Желева. Тя посочи, че най трагично е положението в община Кирково. Тук са постъпили едва 5 % от необходимите заявления. В Крумовград те достигат до 26 на сто, а в Кърджали са 62%. Отличници са община Черноечене където 77% от нужните преброители са подали документи.

 Практиката от 2001 г. покзава, че още в първите дни от преброяването около 30 на сто от анкетьорите се отказват. Затова са нужни повече кандидати за да отсеем най-качествените. Това ще направи териториалното статистическо бюро, поясни Желева. Според нея не било правилно общините да връщат хора за формални пропуски в документацията. Набират се кандидати със средно, полувисше и висше образование. Може да са студенти или ученици, които до края на годината ще навършат 18 години. Желева каза, че за 18 дни работа преброителите и контрольорите ще вземат около 350 лв. което е прилично като възнаграждение за район като нашия.

Областият управител Иванка Таушанова упрекна кметовете, че не са извършили достатъчна разгласа за набирането на преброители. Апелирам към кметовете за максимална публичност и прозрачност на набирането на кандидати, каза Таушанова. Според нея колкото повече документи постъпят, толкова по качествени преброители ще има. Затова обяви ще се поставят  и пред Бюрата по труда и ще се търси широка разгласа чрез медиите.

Зам.-обаластният управител Асен Тюрдиев ,който е председател на Областната преброителна комисия каза, че бойкот на преброяването от страна на общинските кметове няма. На места обаче като в Джебел и Черноочене са връщани хора за формални пропуски в документите. Учудващо е ,че при голямата безработица не мога да се намерят преброители, каза Тюрдиев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини