От х:

Днес в x:

0 °C

Възраждат алианските светини в Кърджалийско

Гробът на Фатима

Пред завършване е ремонтът на едно от най-важните за алианте култови места на Балканите-текето Елмалъ баба.Дарение за стотици хиляди левове  направиха народният представител Юнал Тасим и бащата на бизнесменът Фуат Гювен. С парите е изготвен проект за цялостното обновление на обителта. В миналото тук е имало голямо медресе и дарителите искат да възвърнат неговата слава.

 Текето на Елмалъ баба е уникално с това, че  в него съжителства алианска и сунитска култова архитектура. Освен гробницата на  дъщерята на пророка Мохамед- Фатима и шестима алевитски светии има и голяма джамия. Затова и дарението идва от представители на алевитската и на сунитската общност в Момчилградско.

  Новият комплекс на текето  притежава  зала за сбирки -”джем еви”, гостна, кухня, складове, тоалетни. Обновява се и джамията.

 Според представители на сдружението “Джем- Южна България” обновеният комплекс Елмалъ баба ще символизира разбирателството между общностите в региона.

 Текето на Елмалъ баба е известно с  уникалната гробница на Фатима. Смята се, че тук са погребани окото и ръката на любимата дъщеря на пророка Мохамед. Гробницата събира поклоници от цялата страна. Освен алиани тук идват турци-сунити , роми и българи. Мястото се смята за лековито.

 С дарение на народният представител Юнал Тасим бе реставрирано и текето на Сеид баба в гробищния парк на Крумовград. Обителта е една от най старите в района. Почита се и от алевити и от сунити.

  Наскоро бе направен основен ремонт и на тюрбето Ибрахим баба край село Равен. То е изградено през 1980 г. Смята се, че постройката е издигната след тежка суша. При тюрбето има стар кладенец, който до 1994 г. е бил дървен. Той е обновен от местен алианин, който сънувал, че трябва да подмени дървения кладенец с бетонов.

За Ибрахим баба се знае,че е бил военачалник от Хорасан и е погребан на мястото където е починал. Според легендата той е умрял по едно и също време с други военачалници, обявени за светци и погребани в региона.

 Преди години бе обновено и най- старото теке в Кърджалийско- това на Хъзър баба при село Горна крепост. Бе изградена гостна, в която отсядат идващи да се поклонят богомолци.

На входа на текето има плоча която се датира от 1155 г. Смята се че Хъзър баба е бил алиански проповедник. Според местните алевити бил висок 70 аршина/1 аршин=68 см/. Празникът на тюрбето е на 1 май. За курбана се колят две животни, обикновено крави. Даряват се и овце.

 Най-голямото дарение на алианско теке е правил лидерът на ДПС Ахмед Доган. С негови пари е изграден хотел и е оформен религиозния комплекс около Отман баба текеси при село Тракиец Хасковско. Това е най-тачената алианска обител в Южна България. Отман баба е смятан  за джезб т.е. постигнал всички степени на посвещение и усъвършенстване без духовен наставник. Тюрбето е издигнато по време на султан Баязид ІІ/1481-1512 г./.На събора край обителта се стичат турци , роми и българи от цяла южна България.

  Обновяването на алевитските текета в Кърджалийско е пример за религиозната толерантност на държавните и местните власти. Подобни мащабни ремонти са немислими в Турция и Гърция, споделиха за Кърджали бг вести журналисти от двете страни. В двете съседни държави се гледа с подозрение на алевитската общност.

  Строителството в алианските обители в Кърджалийско е напълно законно сочи проверка на прокуратурата, извършена през миналата година. Според зам.-окръжния прокурор Димитрина Делчева проверката е показала, че в последните години в областта са построени 10 религиозни храма, а в строеж са 5. За всички има одобрени проекти и разрешение за строеж. Те са съобразени със Закона за устройство на територията.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини