От х:

Днес в x:

Възраждат алианските светини в Кърджалийско

Гробът на Фатима

Пред завършване е ремонтът на едно от най-важните за алианте култови места на Балканите-текето Елмалъ баба.Дарение за стотици хиляди левове  направиха народният представител Юнал Тасим и бащата на бизнесменът Фуат Гювен. С парите е изготвен проект за цялостното обновление на обителта. В миналото тук е имало голямо медресе и дарителите искат да възвърнат неговата слава.

 Текето на Елмалъ баба е уникално с това, че  в него съжителства алианска и сунитска култова архитектура. Освен гробницата на  дъщерята на пророка Мохамед- Фатима и шестима алевитски светии има и голяма джамия. Затова и дарението идва от представители на алевитската и на сунитската общност в Момчилградско.

  Новият комплекс на текето  притежава  зала за сбирки -”джем еви”, гостна, кухня, складове, тоалетни. Обновява се и джамията.

 Според представители на сдружението “Джем- Южна България” обновеният комплекс Елмалъ баба ще символизира разбирателството между общностите в региона.

 Текето на Елмалъ баба е известно с  уникалната гробница на Фатима. Смята се, че тук са погребани окото и ръката на любимата дъщеря на пророка Мохамед. Гробницата събира поклоници от цялата страна. Освен алиани тук идват турци-сунити , роми и българи. Мястото се смята за лековито.

 С дарение на народният представител Юнал Тасим бе реставрирано и текето на Сеид баба в гробищния парк на Крумовград. Обителта е една от най старите в района. Почита се и от алевити и от сунити.

  Наскоро бе направен основен ремонт и на тюрбето Ибрахим баба край село Равен. То е изградено през 1980 г. Смята се, че постройката е издигната след тежка суша. При тюрбето има стар кладенец, който до 1994 г. е бил дървен. Той е обновен от местен алианин, който сънувал, че трябва да подмени дървения кладенец с бетонов.

За Ибрахим баба се знае,че е бил военачалник от Хорасан и е погребан на мястото където е починал. Според легендата той е умрял по едно и също време с други военачалници, обявени за светци и погребани в региона.

 Преди години бе обновено и най- старото теке в Кърджалийско- това на Хъзър баба при село Горна крепост. Бе изградена гостна, в която отсядат идващи да се поклонят богомолци.

На входа на текето има плоча която се датира от 1155 г. Смята се че Хъзър баба е бил алиански проповедник. Според местните алевити бил висок 70 аршина/1 аршин=68 см/. Празникът на тюрбето е на 1 май. За курбана се колят две животни, обикновено крави. Даряват се и овце.

 Най-голямото дарение на алианско теке е правил лидерът на ДПС Ахмед Доган. С негови пари е изграден хотел и е оформен религиозния комплекс около Отман баба текеси при село Тракиец Хасковско. Това е най-тачената алианска обител в Южна България. Отман баба е смятан  за джезб т.е. постигнал всички степени на посвещение и усъвършенстване без духовен наставник. Тюрбето е издигнато по време на султан Баязид ІІ/1481-1512 г./.На събора край обителта се стичат турци , роми и българи от цяла южна България.

  Обновяването на алевитските текета в Кърджалийско е пример за религиозната толерантност на държавните и местните власти. Подобни мащабни ремонти са немислими в Турция и Гърция, споделиха за Кърджали бг вести журналисти от двете страни. В двете съседни държави се гледа с подозрение на алевитската общност.

  Строителството в алианските обители в Кърджалийско е напълно законно сочи проверка на прокуратурата, извършена през миналата година. Според зам.-окръжния прокурор Димитрина Делчева проверката е показала, че в последните години в областта са построени 10 религиозни храма, а в строеж са 5. За всички има одобрени проекти и разрешение за строеж. Те са съобразени със Закона за устройство на територията.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини