От х:

Днес в x:

„Российская газета” пита за руския език в „Славейков”

По време на визитата си в Кърджали кореспондентът на вестник "Российская газета" в България Владимир Кузмин и издателят на вестник "Дума" Николай Малинов посетиха най-голямото училище "Петко Рачов Славейков", за да се запознаят с работата на клуба по журналистика, който издава училищния вестник УПКО и стопанисва училищния медиен център.
Гостите дадоха пресконференция пред кърджалийските медии, разгледаха просторното училище и се срещнаха с журналистическия екип на "Славейков" и с учениците от паралелките чуждоезиков профил с руски език.
Първото си впечатление Владимир Кузмин описа като изумление и учудване, че влиза в едно училище - стъпвайки в модерната сграда, решил, че е в университет. Изказа задоволството си от факта, че славейковци изучават интензивно руски език, поддържат отношения със свои връстници от Москва и че училището е част от веригата базови училища за изучаване на руски език. Кузмин е категоричен, че наред с английския неговият роден език е изключително перспективен и вече много търсен по света. Обеща своето съдействие на учениците от руските паралелки в СОУ "П. Р. Славейков" за популяризиране на своя език и култура сред тях.
За своята работа като кореспондент разказа на младите журналисти от клуба, че в публикациите се стреми да представя реална България, обективните събития, без скандали, с автентичния поглед върху ежедневието.

Славейковци представиха на гостите си презентации на руски за всички мероприятия, свързани с Русия и езика й – международната конференция „Руският език – традиции и бъдеще”, участията в три поредни години на ученици в международното училище „Московия”. Най-малкият член на клуба по журналистика – шестокласникът Иван Демянов, направи ексклузивно интервю с Владимир Кузмин на руски език, водейки си надлежно записки, за да направи материал за училищния вестник.

В края на срещата гостите написаха посвещение в Книгата за почетните гости и си обещаха следващата им среща с младите журналисти да бъде в Москва.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини