От х:

Днес в x:

Кметовете бойкотираха областния съвет за развитие в Кърджали

Кметовете и председателите на местните парламенти на седемте общини в областта бойкотираха заседанието на Областният съвет за развитие, свикан от областният управител Иванка Таушанова. Градоначалниците  и председателите заявиха, че не са получили материалите , които ще се обсъждат на съвета навреме за да могат да се запознаят с тях.

 Искат да участваме проформа. Заставят ни да взимаме решения без да сме се включили в подготовката им, заяви от името на своите колеги кметът на Кърджали Хасан Азис.

 Днес от 10,30 часа на областният съвет за развитие е трябвало да бъдат обсъдени две точки. Първата е областна стратегия за развитие на социалните услуги. Втората се отнася до инфраструктурата в областта и предвижда  оодобряване на списък на приоритетните обекти от републиканската пътна мрежа.

 Според Хасан Азис областната стратегия за развитие на социалните услуги е пратена по общините едва вчера следобяд. Тя е от 158 страници и е невъзможно общинските екипи да се запознаят с нея и да направят своите конкретни предложения. Освен това за определени сфери липсвал финансов анализ за услугите.

  Информацията за обектите от републиканската пътна мрежа в областта, които се работят и списъка на приоритетните пъщита от тази мрежа въобще не е бил изпратен за мнение до градоначалниците.

 Още в началото на мандата на новото правителство заявихме с голямо безпокойство, че липсва координация между регионалната и местната власт в областта. След това констатирахме,че  отсъства диалог. Днешният случай е показателен. Не искаме да ни заставят неподготвени да вземаме решения. Ние сме кмветове , а не „пожарникари”. Избрани сме да носим реална отговорност, а не да гласуваме проформа, подчерта Хасан Азис.

Докато не бъде извършен спешният ремонт на пътя за Генерал Гешево,аз няма да участвам в работата на областния съвет за развитие. Пратил съм писмо преди два месеца до областният управител Иванка Таушанова.  Припомням й, че решение за ремонта на разрушения от свлачище път е взето на областен съвет още през октомври 2009 г.Година по късно няма резултат,каза кметът на Джебел Бахри Юмер. От общинския център са отрязани 500 души. През зимата безопасно движение по пътя не може да има. Расте социалното напрежение сред хората. Въпреки това областният управител нехае и не благоволява да ми пише.  Трябва да се отговори на въпроса това областен съвет за развитие ли е , на застояа ли е и ли на регреса, каза още Бахри Юмер.

 Хасан Азис заяви,че щом екипа на областният уеправител не може да подготви навреме две точки за областния съвет, това говори лошо за него.

Градоначълникът на Кърджали проведе разговор с областният управител Иванка Таушанова и обясни мотивите за бойкота. Той настоя случаят да не се повтаря, а кметовете да бъдат реални участници в областните съвети. В противен случай нарушеният диалог между регионалната и местната власт може да се прекъсне напълно,не по наша вина, подчерта Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини