От х:

Днес в x:

Искат 2 милиона за свлачището до Генерал Гешево

Два милиона лева искат от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане областният управител Иванка Таушанова и шефът на областното пътно управление Радостин Ламбрев за отварянето на пътя за Генерал Гешево, Джебелско. Шосето пропадна при свлачище през 1998 г.С поред Ламбрев свлачището вече затихва.  Една от причините пътя да бъде разрушен била липсата на водостоци,  които трябва непременно да се направят.  Има проект за отводняването.

Дванадесет години 700 души в селата Генерал Гешево и Добринци в община Джебел в буквалния смисъл ходят по мъките. Пътят  е единствената им връзка с общинския център .  В участък от 1,5 км асфалтът буквално стана на юфка, а  много отсечки от шосето бяха погълнати от огромни кратери.  Причината са свлачищни процеси в целия район. Природното бедствие бе толкова сериозно, че къщите в близката махала Момерер буквално се разцепиха и хората ги напуснаха.  До село Жълъдово пък там където земните маси потънаха се появиха две малки езера, които днес дори са зарибени.

 През  изминалите дванадесет години със свои средства общината е успяла единствено да прокара и баластрира трасе за да има Генерал Гешево връзка с града.  Участъкът е труден за преминаване и транспортните фирми не рискуват да открият автобусна линия до Генерал Гешево. Хората се придвижват с каквото намерят-попътни коли, лекотоварни или товарни камиони.

 През зимата участъкът трудно се почиства, и когато падне сняг двете села остават откъснати от света.

  Мохамед А. е от село Генерал Гешево.  Споделя, че чупи вече втора кола по разбития участък.  Преди изборите за местна власт са дошли строителни работници мерили ,поставили колчета, обещали че започват ремонт, но парите мистериозно изчезнали.  Събрахме подписка и я пратихме до 40- тото Народно събрание, но ефект нямаше,казва Мехмед А.

   Общината е принудена да поддържа основно училище.     Образователното министерство искаше да закрие школото, тъй като разходите за издръжката му са големи. Никой от столицата обаче не казва какво ще стане с учениците.

 Кметът Бахри Юмер е правил постъпки пред много инстанции. Опит да му съдейства направи и депутатът Лютви Местан. Въпреки това и днес в София нехаят за съдбата на жителите на Генерал Гешево и Добринци.

  На свое заседание в края на октомври 2009 г.Областният съвет за развитие под ръководството на областният управител Иванка Таушанова гласува да бъде изпратено специално писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерството на вътрешните работи,която е приемник на Министерството на извънредните ситуации. В него се иска да се направи спешен ремонт на повредения участък. Кметът Бахри Юмер настоява за основен ремонт на цялото шосе.

Отсечката принадлежи към републиканската пътна мрежа. Има изготвен технически проект на стойност 650 000 лв.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини