От х:

Днес в x:

-1 °C

Искат 2 милиона за свлачището до Генерал Гешево

Два милиона лева искат от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане областният управител Иванка Таушанова и шефът на областното пътно управление Радостин Ламбрев за отварянето на пътя за Генерал Гешево, Джебелско. Шосето пропадна при свлачище през 1998 г.С поред Ламбрев свлачището вече затихва.  Една от причините пътя да бъде разрушен била липсата на водостоци,  които трябва непременно да се направят.  Има проект за отводняването.

Дванадесет години 700 души в селата Генерал Гешево и Добринци в община Джебел в буквалния смисъл ходят по мъките. Пътят  е единствената им връзка с общинския център .  В участък от 1,5 км асфалтът буквално стана на юфка, а  много отсечки от шосето бяха погълнати от огромни кратери.  Причината са свлачищни процеси в целия район. Природното бедствие бе толкова сериозно, че къщите в близката махала Момерер буквално се разцепиха и хората ги напуснаха.  До село Жълъдово пък там където земните маси потънаха се появиха две малки езера, които днес дори са зарибени.

 През  изминалите дванадесет години със свои средства общината е успяла единствено да прокара и баластрира трасе за да има Генерал Гешево връзка с града.  Участъкът е труден за преминаване и транспортните фирми не рискуват да открият автобусна линия до Генерал Гешево. Хората се придвижват с каквото намерят-попътни коли, лекотоварни или товарни камиони.

 През зимата участъкът трудно се почиства, и когато падне сняг двете села остават откъснати от света.

  Мохамед А. е от село Генерал Гешево.  Споделя, че чупи вече втора кола по разбития участък.  Преди изборите за местна власт са дошли строителни работници мерили ,поставили колчета, обещали че започват ремонт, но парите мистериозно изчезнали.  Събрахме подписка и я пратихме до 40- тото Народно събрание, но ефект нямаше,казва Мехмед А.

   Общината е принудена да поддържа основно училище.     Образователното министерство искаше да закрие школото, тъй като разходите за издръжката му са големи. Никой от столицата обаче не казва какво ще стане с учениците.

 Кметът Бахри Юмер е правил постъпки пред много инстанции. Опит да му съдейства направи и депутатът Лютви Местан. Въпреки това и днес в София нехаят за съдбата на жителите на Генерал Гешево и Добринци.

  На свое заседание в края на октомври 2009 г.Областният съвет за развитие под ръководството на областният управител Иванка Таушанова гласува да бъде изпратено специално писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерството на вътрешните работи,която е приемник на Министерството на извънредните ситуации. В него се иска да се направи спешен ремонт на повредения участък. Кметът Бахри Юмер настоява за основен ремонт на цялото шосе.

Отсечката принадлежи към републиканската пътна мрежа. Има изготвен технически проект на стойност 650 000 лв.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини