От х:

Днес в x:

10 °C

Деца с игри усвояват български в „Отец Паисий”

Децата в най-старото училище в Кърджали „Отец Паисий” ще наблягат на българския език.Целта е тези, за които той не е майчин да получат добра подготовка и да се спряват с официалния език.Очаква се инициативата да обхване 51 ученика и още 24 деца от целодневна детска градина

 СОУ „Отец Паисий”  е първото училище в Кърджали, което,започна работа по  проект, финансиран от  Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) за  гарантиране на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства.     

Ръководител е директорът Златко Атанасов. Разработката му е дело на учителите Иванка Велкова, Ваня Добрева, Манол Тънтъров и Тони Кънчев. Проектът се нарича ,, Да учим заедно’’ и е на стойност 24 808, 19 лв .

Деца от първи и четвърти клас на училището, заедно с партньорите  от ОДЗ „Дъга”   ще работят по проекта, насочен към адаптацията на деца и ученици в детските градини и  училища, за които българският език не е майчин, ще се научат да говорят по-добре български език, което ще им помогне да се справят с учебния материал ,ще възпитава в дух на толерантност, търпимост и взаимно зачитане на всяка малцинствена група .

Част от проекта „Да учим заедно” са езиковите упражнения. Занимателните дейности под името „Докато играеш, можеш нещо да узнаеш”,  целят  да се разширят и обогатят знанията по български език на учениците . Най-голям интерес ще предизвикват дейности, в които деца ще обучават деца и ще се стимулира екипната дейност на деца от различни етноси. Включването в екипи (групи) на тези ученици ще доведе до увеличаване на запаса от думи, осмисляне и затвърдяване на българската лексика, усъвършенстване на комуникативно-речевите умения на учениците.  Друга дейност - „В света на приказките” насърчава свободното общуване чрез книжките. Децата ще се запознаят с приказни герои  на различните етноси. Предвидени са също викторина , както и Коледно тържество, а накрая малките ги очаква „Празник на приказките”. Децата ще направят и етнокултурен календар за учебната 2010-2011 година, в който ще се запознаят с празниците на различните  общности. Ръководители на дейностите са учителите от СОУ ,,Отец Паисий’’ г-жа Иванка Велкова и г-жа Ваня Добрева.

          В резултат от реализирането на проект „Да учим заедно”, 51 ученика и 24 деца ще   са  увеличили  речниковия си запас, ще са  започнали да комуникират помежду си по-свободно, ще са придобили  умения за работа в екип.                    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини