От х:

Днес в x:

Мюфтии резилят Генджев

Недим Генджев се страхува от обединителна конференция на вероизповеданието,защото няма подкрепа сред мюсюлманите.Конференцията е единствената възможност да се чуе гласа на имамите в страната. Тя  бе предложена от премиерите на България Бойко Борисов и на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Генджев е против, защото иска да се пазари за власт и имоти, но не и да реши проблемите на вярващите. От години той работи за разкола сред мюсюлманите в България.  Това заяви за Кърджали бг вести районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Той подчерта, че е напълно легитимен и е регистриран в община Кърджали по Закона за вероизповеданията. Назначените от Недим Генджев мюфтии на Кърджали и Крумовград нямат право да влязат районните мюфтийства. Те нямат подкрепа от хората. Единият от тях е неграмотен.

 Генджев държи на конфронтацията. Той ще се опита да вкара своите хора в мюфтийството в Кърджали, но вярващите ще им дадат отпор. Вече има по няколко опита в други мюфтийства да се влезе със сила, но безуспешни. За сега хората на Генджев се страхуват да предприемат такива стъпки в Кърджали, подчерта Бейхан Мехмед.

 Той твърди, че Генджев търси мюфтии под дърво и камък. Повечето обаче само го резилят пред вярващите. В Шумен назначения от бившия служител на ДС председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет е отишъл пиян в джамията. Кязим ефенди,както го наричали вярващите не можал да каже една молитва на арабски. Не знаел и Корана. В Хасково човекът на Генджев пък бил овчар.

Председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет купува имами с пари. Обещава им по 600 лева заплата. Лъже хората. В Пловдив една от джамиите е затворена защото божия служител не е получил заплатата си от човека на ДС,казва още Бейхан Мехмед.

 Генджев обвинява главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ във фалшифициране на документи. В същност фалшификаторът е самия той. Притежаваме декларация от бивш мюфтия на Хасково и имам от Ардино, които са били негови сподвижници,казва районният мюфтия на Кърджали Двамата заявяват, че подписите им са подправени в протокол за проведена шура за избор на главен мюфтия през 2006 г. от Недим Генджев. Не сме го виждали от 1996 г. камо ли да подписваме такъв протокол,твърдят двамата духовници пред Бейхан Мехмед.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини