От х:

Днес в x:

Лавандулов чай: Всички ползи и прием

Лавандулата е ароматно растение, което се използва от древни времена за лечение, козметика и парфюмерия. Лавандуловият чай се прави от сушени цветни пъпки на лавандулата, които се заливат с гореща вода.

Този чай има множество ползи за здравето и душевното състояние, благодарение на активните си съставки. Ето някои от тях:
Полезни свойства на лавандуловия чай

Подобрява настроението и намалява стреса

Лавандулата съдържа терпени, като линалол и линалил ацетат, които имат успокояващо и антидепресивно действие. Те стимулират определени зони в мозъка и влияят на преноса на импулси между невроните по начин, който повишава настроението и създава усещане за спокойствие. Изследвания показват, че лавандуловият чай може да помогне при тревожност, депресия и умора.
Лавандулов чай подпомага съня

Лавандулата има сънотворен ефект, който може да помогне за по-добро качество на съня. Проучвания показват, че чаша лавандулов чай може да ви отпусне преди лягане и да имате по-добър сън. Това може да бъде особено ефективно, ако отделите време да се насладите и да вдишате аромата.
Облекчава менструалните болки

Лавандулата има антиспазматично действие, което може да помогне за намаляване на болката и напрежението в матката и мускулите по време на менструация.

Лавандулов чай има антибактериални и противогъбични свойства

Лавандулата има способността да убива или потиска растежа на различни бактерии и гъбички, които могат да причиняват инфекции или заболявания. Например, лавандулата може да бори със златния стафилокок, който е често срещана причина за кожни инфекции, рани и абсцеси. Лавандулата също така може да се бори с кандидата – гъбичка, която може да причини вагинални инфекции, устни инфекции и други заболявания. Лавандуловият чай може да помогне за предотвратяване или лечение на тези инфекции, като се използва за изплакване, промиване или компреси.

Лавандуловият чай е вкусна и ароматна напитка, която може да се консумира както топла, така и студна. За да се приготви лавандулов чай, са необходими следните съставки:

2 супени лъжици сушени лавандулови цветчета или 4 супени лъжици пресни лавандулови цветчета

2 чаши вода

Мед, захар или друг подсладител по желание

Как се прави лавандулов чай

  • Нагрейте водата до кипване и изключете огъня.
  • Добавете лавандуловите цветчета в голяма кана или купа и залейте с горещата вода.
  • Покрийте и оставете да кисне за 5-10 минути, в зависимост от желаната сила на чая.
  • Прецедете чая и добавете подсладител по желание.
  • Насладете се на ароматната чаша лавандулов чай.

Лавандуловият чай е обикновено безопасен за повечето хора, когато се консумира в умерени количества. Но като всяко друго билково средство, той може да има потенциални странични ефекти, ако не се внимава. Ето някои от тях:

- Алергична реакция. Някои хора може да имат алергия към лавандулата. Симптомите могат да включват кожни обриви, затруднено дишане или дори анафилактичен шок при тежки случаи. Ако забележите някой от тези симптоми, спрете да пиете чая и потърсете лекарска помощ.

- Взаимодействие с лекарства. Лавандулата може да взаимодейства с някои лекарства, като антидепресанти, сънотворни, седативни, антикоагуланти и антиконвулсанти. Това може да повиши или намали ефекта на лекарствата и да причини нежелани реакции. Ако приемате някое от тези лекарства, консултирайте се с лекаря си, преди да пиете лавандулов чай.

- Хормонални промени. Лавандулата може да има естрогенен ефект, който може да повлияе на хормоналния баланс при някои хора. Това може да доведе до промени в менструалния цикъл, гърдите, либидото или плодовитостта. Лавандуловият чай също така може да бъде неподходящ за хора с хормонозависими заболявания, като рак на гърдата, матката или яйчниците. Ако имате такива заболявания или сте бременни или кърмите, избягвайте лавандуловия чай.

- Главоболие, повръщане, тръпки и раздразнение на кожата. Това са някои от другите странични ефекти, които може да се появят при прекомерна консумация на лавандулов чай. Ако забележите някой от тези симптоми, спрете да пиете чая и намалете дозата си.

За да избегнете или намалите страничните ефекти от лавандуловия чай, следвайте тези съвети:

Пиете лавандулов чай в умерени количества. Не превишавайте 2-3 чаши на ден и не го пийте постоянно.

Проверете етикета на чая за съставките и дозировката. Избягвайте смеси, които съдържат други билки или добавки, които може да имат нежелани ефекти или взаимодействия.

Консултирайте се с лекаря си, преди да пиете лавандулов чай, ако имате някакви заболявания, алергии или приемате лекарства. Споделете с него колко често и колко чай пиете и следете за всякакви промени в здравословното си състояние.

Следете за симптомите на странични ефекти и спрете да пиете чая, ако се появят. Потърсете лекарска помощ, ако симптомите са тежки или продължителни.

Лавандуловият чай може да има много ползи за здравето и душевното състояние, но трябва да се пие с внимание и разум. Ако се придържате към тези препоръки, можете да се насладите на чаша ароматен и успокояващ чай, без да се притеснявате за негативните последствия.

 

Източник: gotvach.b

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини