От х:

Днес в x:

Продължителната дехидратация повишава риска от сърдечни болести и диабет

Ако организмът е дехидратиран дълъг период от време, това започва да се отразява върху здравето на организма. Повишава се рискът от сърдечни болести, диабет, проблеми с бъбречната функция и преждевременно стареене.

В нов научен труд се изследват ефектите и тенденцията към дехидратация. В изследването, представено в сп. Nature Reviews Nephrology, се заключава, че повече от половината от световното население консумира по-малко вода от препоръчителното. Дори и леката дехидратация за продължителен период от време води до последици.

Организмът се нуждае от достатъчно течности, за да поддържа хомеостаза. Осморегулацията е част от хомеостазата, свързана с контролирането на нива и сол – благодарение на този процес клетките имат подходяща среда за развитие. Високите количества вода са необходими, защото организмът постоянно изхвърля течности чрез потене, дишане и уриниране. При дефицит на вода се произвежда аргинин васопресин – хормон, намаляващ загубата на вода от организма. Вследствие на тези процеси се свиват кръвоносните съдове и се увеличават кръвното налягане и сърдечния ритъм. Хроничният недостиг на течности в организма води до постоянното свиване на съдове и физиологични нарушения.

Недостигът на течности е свързан с потискане на изхвърлянето на вода от организма, но при пълното дехидратиране не е възможно да се поддържа водният баланс. Цялостно липсата на течности води до повишен сърдечен ритъм, както и възможни ефекти върху когнитивните функции – намалена концентрация и проблеми с паметта.

Възможни причини за ниския прием на вода включват неприязън към вкуса на водата и забравяне да се пие вода. Някои хора не оценяват ползите от хидратирането. Липсата на течности може да възникне и поради някои заболявания като захарен диабет, при които реабсорбцията на вода намалява, или поликистозни бъбреци, при които се повишава честотата на уринирането. Раковите заболявания, както и някои лекарства могат да стимулират отделянето на течности.

Пиенето на достатъчно течности помага за поддържане на телесната температура. Водата помага и за здравето на мускулите. При физическо натоварване липсата на течности води до по-силна умора. Хората, които спортуват, се нуждаят и от по-високи количества вода от стандартното заради повишените нива на потене. Водата помага и на хората, стремящи се да свалят излишните килограми, защото забързва метаболизма и увеличава усещането за ситост.

При дехидратиране главен признак са болките в главата. Обезводняването може да доведе и до мигрени.  

Водата е необходима за човешкия организъм, но не всички хора имат свободен достъп до нея. По данни от СЗО през 2021 г. е имало над 2 милиарда души с ограничен достъп до вода. Нарастването на населението и глобалното затопляне са фактори, допринасящи за недостига на вода. В някои страни има достъп единствено до вода, замърсена от изпражнения. Бактериите, замърсяващи водата, могат да пренасят болести като холера, дизентерия и полиомиелит.

Референции:
Dmitrieva, N. Long-term health outcomes associated with hydration status. https://www.nature.com/articles/s41581-024-00817-1
WHO. Drinking-water. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/drinking-water

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини