От х:

Днес в x:

Нова стъпка към високотехнологична болница в Кърджали,подписаха договора за покупка на терена

Изображение 1 от 4

  Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и председателят на борда на Българския кардиологичен институт проф. Тони Веков подписаха договора за покупко-продажба на парцела, върху който предстои да бъдат изградени високотехнологична болница "Сърце и мозък - Кърджали", както и частен медицински университет. Това се случи в залата на Бизнес инкубатора, а на подписването присъстваха председателят на Общински съвет - Кърджали инж. Мухаррем Мухаррем, Тихомир Каменов, председател и основател на фирмената група на "Търговска Лига", инвеститор на проекта. Плановете на инвеститора са първата копка да бъде направена тази есен.

  "Болници сме направили в България, но тази е специална. От слизането от колата преди 15 минути усетих друго отношение, което е много специално. Кърджали е мултинационалната, мултиетническа, мултикултурна, мултиезикова столица на България. Така е в момента и ще бъде още по-голяма сила занапред", каза пред присъстващите Тихомир Каменов, председател и основател на фирмената група на "Търговска Лига". Той подчерта географските предимства на Кърджали чрез стратегическото му положение. Изрази надежда родопският град да се превърне и в столица на регионалния хъб на три граници.

  "По всички критерии за първите градове на света има маса класации. Може да забележите, че достъпът до планина, хубаво море, съчетано със здравеопазване, е абсолютното фундаментално условие да бъде предпочитан един район за инвестиране", допълни още Тихомир Каменов. Не на последно място посочи и най-голямата ценност на града и региона – хората, които определи като трудолюбиви и любознателни, доказали тези си качества през годините. За самата инвестиция Тихомир Каменов изрази намерение тя не само да бъде започната и завършена в двата си етапа, но и да бъде разширен кръгът на инициативите на компанията в региона. Най-малко защото здравеопазването издига стандарта на всеки град по света, повлича други инвестиции. Ние много се надяваме такова нещо да се случи", каза още Каменов.

  "С подписването на договора предстои в Кърджали да се реализира може би най-сериозната инвестиция, насочена към най-важното - здравето на нашите съграждани. С изграждането на тази болница хората от региона ще имат равен достъп до качествено здравеопазване във висшата медицина, каквато би осигурила болницата "Сърце и мозък". Ще имат право на избор къде да се лекуват. Нашите лекари ще могат да се развиват професионално, ще се открият нови работни места", каза пред присъстващите кметът на Кърджали Ерол Мюмюн.

  Инвестиционното намерение на "Търговска Лига – Глобален Аптечен Център" АД бе отправено към ръководството на Община Кърджали в началото на миналата година. То включва изграждането на високотехнологична болница с няколко отделения в нея, сред които и онкология, каквато в региона към момента няма. Проектът предвижда разкриване на общо между 250 и 300 болнични легла, около 500 работни места по отношение на цялата инвестиция, както и изграждане на хеликоптерна площадка и научни лаборатории.

  За целта от "Търговска Лига – Глобален Аптечен Център" поискаха да закупят терен с площ от близо 40 дка. Такъв бе осигурен с решение на Общинския съвет, обединяващ няколко парцела. През май бе проведена и среща с общинските съветници и обществеността, за да се обясни какво точно включва инвестиционното намерение. За инвестицията бе изваден и сертификат клас "А", а през октомври общинските съветници гласуваха теренът, представляващ два парцела, да бъде продаден за близо 3 млн. лева без търг или конкурс.

  Сред официалните гости на подписването на договор бяха областният управител на Кърджали Никола Чанев, Цвета Караянчева, председател на 44-ото НС, бившият кмет на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, който привлече инвестицията в родопския град, както и цялото общинско ръководство.

  БТА

  Снимки:еТВ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини