От х:

Днес в x:

Всички без "Възраждане" и БСП искат Украйна в НАТО

Повечето формации в парламента решиха да защитят правото на Украйна да се присъедини към НАТО след края на войната с Русия. ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) внесоха декларация по темата. В нея не се включиха само "Възраждане" и БСП.

Представители на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) са внесли в парламента в четвъртък Проект на декларация за присъединяване на Украйна към НАТО след края на войната.

Украйна призовава за ускорено присъединяване към НАТО от началото на руската инвазия през 2022 г. Повечето страни от Алианса, включително САЩ и Германия, отказват това да се случи преди края на войната, за да не бъдат въвлечени останалите членки в конфликта.

Една от точките в проекта за декларация гласи, че се очаква "българското правителство, включително на предстоящата среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли 2023 г., да изразява позиция в подкрепа на членство в НАТО на Украйна след възстановяването на мира на нейната територия".

Партиите също така подкрепят започването на процеса на планиране и приемането на конкретни параметри и времева рамка за присъединяване на Украйна и призовават Съюзниците да използват срещата във Вилнюс, за да очертаят тези параметри.

Вносители на документа са Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатът от Движението Делян Пеевски, Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов, както и Тошко Йорданов и Павела Митова от ИТН. Липсват представители на БСП и "Възраждане".

В документа също така е изразена подкрепа за "формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски", както и настояване "институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна и военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници".

В началото на месеца по време на среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Молдова Зеленски поиска "ясно решение" за бъдещето на страната си в НАТО.

Тогава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че всички съюзници в алианса са съгласни и се „движат“ към това Украйна да стане член. Според него сигурността на страната трябва да бъде гарантирана след края на войната, но съюзниците от алианса все още работят за уточняване на подробностите как да го направят.

На 15 юни Европарламентът настоя Украйна да получи покана за присъединяване към Алианса, а преди седмица двама американски сенатори внесоха двупартийна проекторезолюция, в която се предупреждава Русия, че ако използва ядрено оръжие срещу Украйна, това ще се смята за атака срещу НАТО.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Gh
    ghj
    0 0
    09:12, 30 юни 2023
    Пише всички, а реално половината не искат ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини