От х:

Днес в x:

Трънчани почетоха годишнина от рождението на своята именита съгражданка - народната певица Гюрга Пинджурова

В Трън отбелязаха 128 години от рождението на народната певица Гюрга Пинджурова (1895 - 1971 г.). Това съобщиха от читалището в града, носещо името на именитата изпълнителка.

Годишнината е почетена с поднасянето на цветя на паметника на именитата трънчанка в центъра на родния ѝ град. В честването са участвали служители от общинската администрация, възпитаници и преподаватели от детска градина „Ален мак“, Средно училище „Гео Милев“ и граждани.

На 13 май т.г. в пограничния град ще се състои фолклорният празник „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема“. Очаква се в събитието да вземат участие танцови клубове и състави, както и индивидуални фолклорни изпълнители от област Перник и страната.

Гюрга Пинджурова, известна още като „трънския славей“, е родена е на днешната дата през 1895 г. Силният си глас наследила от майка си, а музикалността - от баща си, който бил изкусен гъдулар. Пинджурова завършва първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория, който взима за три години вместо за пет.

След бляскавото си образование трънчанката загърбва европейските сцени и се връща у нас. През януари 1921 г., Гюрга изнася първия си концерт в страната, като изпълнява арии из опери и разработки на народни песни. От 1923 г. до 1938 г. Пинджурова пее в Трън, София и селата Драгойчинци и Лялинци. През 1938 г. се установява в София. Още в края на същата година пее пред микрофона на Радио София и се изявява до края на дните си. През 1939 година се появяват първите ѝ плочи с народни песни.

Сред най-популярните ѝ музикални изпълнения остават: „Гугутка гука в усое“, „Попей ми, Янке ле, невесто“, „Омиле ми, Ягодо“, „Чича рече да ме жени“, „Море, Рада носи кован колан“, „Страхил войвода“, „Стоян през гора вървеше“, „Казвай, хайдут Велко“, „Хей, поле широко“, „Взехме се две сирачета“, „Пушка пукна“, „Ой, Димитро ле“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини