От х:

Днес в x:

В очакване на речта на Макрон в Хага

Президентът на Франция Еманюел Макрон е на посещение днес и утре в Нидерландия. Визитата включва среща с нидерландската кралска двойка и  реч на Макрон относно Европа, която е очаквана с голям интерес след породилите полемика негови думи за Тайван след визита му в Китай, предаде Франс прес.

В Нидерландия с Макрон ще дойде  и първата дама Бриджит. Двамата ще бъдат посрещнати с военни почести от крал Вилем-Александър и съпругата му Максима в Кралския дворец в Амстердам  в 9 ч. по Гринуич. После ще има прием, след това частен обяд. Вечерта ще има държавен банкет, на който са поканени нидерландският певец Дейв, който е много популярен във Франция, архитектът Рем Колхас и директорът на "Тур дьо Франс" Кристиан Прюдом.

Днес следобед в нидерландския институт "Нексус" в Хага Макрон ще представи и визията си за суверенитета и сигурността на Европа в областта на икономиката и промишлеността.

Утре пък Париж и Хага ще подпишат пакт за иновациите, в който централно място ще има сътрудничеството при производството на полупроводници, енергетиката и квантовата физика. Макрон ще посети и лабораториите за квантова физика на университета в Амстердам.

Преди да се приберат в Париж, семейство Макрон заедно с кралското семейство на Нидерландия ще разгледат и ретроспективната изложбата на Вермеер в "Райксмузеум" в Амстердам.

Това е първата визита на френски президент в Нидерландия от 2000 г. През 2016 г. нидерландската кралска двойка пък беше във Франция.

Посещението на Макрон в Нидерландия и срещите му с краля донякъде компенсират провалената британската кралска визита във Франция. Визитата на Чарлз Трети бе отменена заради общонационалните мобилизации срещу пенсионната реформа. Пореден ден на такава мобилизация ще има в четвъртък, в навечерието на очаквано ключово становище по темата от Конституционния съвет на Франция, от което зависи бъдещето на пенсионната реформа, планирана от Макрон.

Независимата Европа на Макрон и тайванският въпрос

Макрон предизвика вълнениe с изказването си, че Европа няма интерес от ускоряването конфликта в Тайван и че трябва да стане "трети полюс", който да е независим както от Вашингтон, така и от Пекин, предадоха световните агенции. 

Политици и от двете страни на Атлантическия океан обаче разкритикуваха позицията на френския държавен глава като прекалено нагаждаща се към тази на Китай, отбелязват Ройтерс.  

Макрон заяви в интервю за френския в. "Лез Еко" и изданието "Политико": "Най-лошото нещо би било да се мисли, че ние, европейците сме последователи на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван и трябва да се адаптираме към американското темпо или към китайската свръхреакция".

Норберт Рьотген, говорител на външнополитическата комисия в германския Бундестаг, написа в "Туитър": "Макрон успя да превърне пътуването си до Китай в пи ар преврат в полза на Си Цзинпин и във външнополитическа катастрофа за Европа". Той допълни, че френският президент "все повече се изолира от Европа". 

Във видео, публикувано в "Туитър", американският сенатор Марко Рубио направи паралел между Тайван и конфликта в Украйна, за който Макрон се надява да привлече помощта на Китай. "Ако Европа реши да не взима страната на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван, то тогава навярно и ние не трябва да взимаме страна по въпроса за украинския конфликт", заяви американският сенатор. 

Паскал Конфаврьо, говорител на френското посолство във Вашингтон, заяви, че думите на Макрон са били интерпретирани погрешно. "САЩ са наш съюзник, с когото споделяме нашите ценности", написа той в "Туитър".

Белият дом заяви, че има доверие в изключителната си връзка с Франция, предаде Франс прес. Това увери говорител на американското президентство след думи на френския президент Еманюел Макрон относно Тайван, които бяха много коментирани в САЩ.

"Ние имаме пълно доверие в нашата изключителна двустранна връзка с Франция и във връзката, която президентът Джо Байдън има с френския президент Макрон", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

"Французите са наистина в процес на по-голяма ангажиране в Индо-Тихоокеанския регион", добави той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини