От х:

Днес в x:

В „Славейков“ вече има чисто нов автоматичен дефибрилатор

С тържество посрещнаха славейковци новия си дефибрилатор, закупен със събраните средства от фондонабирателната кампания „Мартеница си купи и за дефибрилатор помогни!“.

Животоспасяващото устройство е осигурено със съдействието на Българския червен кръст – Кърджали. Акцията е идеален пример за партньорството между новосъздадения клуб „Шампиони в доброто“ при СУ „П. Р. Славейков“ и БМЧК.

На тържеството днес присъстваха началникът на Регионалното управление на образованието – Кърджали Демитра Спасова, директорът на СУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров, директорът на Областния съвет на БЧК – Кърджали Светломира Димитрова, специалистът Младежки дейности към БЧК Елита Динкова, заместник-директори и учители от „Славейков“, както и част от учениците, включени в клубове и свързани с доброволческата дейност в училището.

Директорът на шампионите Милко Багдасаров благодари на всички свои ученици за инициативата и дейното участие в нея, като ги насърчи да продължават да действат. Водещите Мария и Рая нарекоха училището  „един голям работещ механизъм, който включи на пълен ход, за да се поздравим с днешния ден, в който представяме новия си, закупен със собствени заработени средства, дефибрилатор.“

След месец и половина изработване и продажба на 10 400 мартенички славейковци събраха почти 6500 лева, с които закупиха първия автоматичен дефибрилатор в област Кърджали и първия училищен такъв, осигурен със собствени средства, а не с дарение.

Водещите благодариха на всички институции и фирми, включили се в кампанията. Дадоха думата и на директора на Областния съвет на БЧК Светломира Димитрова, на председателя на Ученическия парламент Виктория Михайлова, на координатора на клуб „Шампиони в доброто“ Нихал Мустафа.

Последва музикална програма с участието на групата по народно пеене „Фолклорна магия“ с ръководител Диляна Делчева и танцьорите от група „Шарени ритми“ с ръководител Величка Мартинова, изпълнение на четвъртокласничките Нели и Никол по спортна акробатика, „Облаче ле бяло“ на Мария-Магдалена Делчева и танц с елементи на сърдечен масаж Stupid Love, изпълнен от учениците на Ученическия парламент.

След програмата последва демонстрация на ученическия екип по първа помощ с ръководител Станка Камбурова.

След тях бе представен вече официално гвоздеят на програмата – новия училищен дефибрилатор, донесен специално от Александър Манушев – инструктор по първа помощ от First Aid Bg и Светослав Ангелов. Те направиха демонстрация как работи устройството пред присъстващите, а след това останаха в Актовата зала на СУ „П. Р. Славейков“, за да проведат няколко часово обучение на записалите се учители и ученици, които ще могат да боравят с дефибрилатора оттук насетне. 20 човека се обучават – сред тях 9 учители, 6 ученици, 3 фелшери и 2 представители на Областния съвет на БЧК – Кърджали.

Манушев сподели, че вече са правили няколко обучения в училища, но никъде не са видели дори и малка част от това, което ги впечатлява в „Славейков“. Съвместните дейности продължават.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини