От х:

Днес в x:

„Топлофикация - Перник“ се е присъединила към коалиция „Анти 40%"

„Топлофикация - Перник“ се присъедини към коалиция „Анти 40%", съобщиха от дружеството. Формированието цели да бъде преразгледан поетият ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост за редуциране на вредните емисии с 40 процента до 2026 г.

Според изпълнителния директор Чавдар Стойнев въглищните централи целогодишно осигуряват около 50 процента от необходимата електроенергия в страната, а през зимата делът им достига 60 на сто.

Изпълнението на мярката за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента чрез закриване на въглищната енергетика ще доведе не само до загуба на работни места за стотици хиляди българи, но и до загуба на приходи в държавния бюджет, смята Стойнев. По думите му въглищата са национален ресурс, който гарантира сигурно и сравнително евтино производство на електрическа енергия. Без тях ще се наложи да внасяме енергия, което неимоверно ще я оскъпи, убеден е той. Според него, ако се реализира неблагоприятният сценарий за закриване на въглищните ТЕЦ до 2026 г., цената на електрическата енергия ще стане непосилна за голяма част от българите.

„Топлофикация - Перник“ работи усърдно за преминаване към нови горива, но 2026 г. е твърде кратък срок плановете за трансформация да бъдат напълно завършени, категоричен е Стойнев.

Около 20 000 са абонатите на пернишката „Топлофикация“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини