От х:

Днес в x:

Лекари: Грипът ще ни пипне въпреки ваксините, трябва да се лекуваме докато сме здрави

Ваксини и лекарства няма да ни спасят от грипът, включително свинския. Около това мнение се обединиха част от клиницистите и общопрактикуващи лекари в Хасково. Върлуващите напоследък мутации които се прeдават от човек на животно и от животно на човек, обезмислят медикаментозното лечение. „Прстf вирусът мутира по бързо отколкото фармацевтичната индустрия произвежда лекарства” коментира педиатърът д-р Марио Янакиев, който е и председател на здравната комисия към хасковската община. Според него и колегите му Джипи-та, грипната ваканция закъсня с обявяването си.

Птичи грип, свински грип, а защо не и котешки грип. Това е напълно възможно доколкото мутациите на вируса позволяват прескачането му от хора в животни и обратно. Влизайки в организма на животното вирусът се модифицира генно и при попадането в човек, завърва напълно неподготвен организъм. До този извод стига д-р Янакиев опирайки се на дългогодишния си опит. Лекарят има една от най-големите практики и е категоричен, че въпреки успокоенията, в Хасково върлува грип в поне 1/3 от всички заболели. „Дали е свински ще кажат лабораторните изследвания” каза докторът.

Добрата новина е че неизбежното ни пипване от вируса не е „болка за умиране”.

Свинския грип е с ДАЛЕЧ по малка смъртност от птичия,

 

и в пъти с по-малка смъртност от ударилия ни през 1997-ма година щам Бризбейн. И без екзотично животинско название, вирусът  H3N3/ Бризбейн/ е умъртвил много повече хора включително и в България от аналогичните грипни вируси, цитира докторът мнението на един от най известните български микробиолози проф. Атанас Гълъбов.

Д-р Марио Янакиев

А че грипът, в това число и свинския ще ни хване, свидетелства ранната първа грипна вълна. Появата на грип през ноември е сигурна индикация, че ще последва втора вълна в края на януари, смятат общопрактикуващите. И понеже той вероятно ще бде друг щам, то поставените дотогава ваксини ще са безсилни. Така че, колко ваксини трябва да си сложим за да сме защитени?

Всъщност, да ни хване грипът не е толкова страшно, защото последиците се преодоляват лесно, стига организмът да е здрав. За това

 трябва да се лекуваме докато сме здрави,

предлага Янакиев. Така наречената профилактична програма може да бъде направена от всеки лекар. Тя е индивидуа лна и съобразена с индивидуалността и професията на всеки пациент. „При някои може да включва хомеопатия и хранителни добавки, при други медикаменти, но тя ще държи имунната система в повишена готовност и на 100% ще предотврати последици при прихващане на грип”, категоричен е Янакиев и колегите му.

Най положителното на тая грипна вълна е развитието на гражданско съзнание у хората, смятат лекарите. Купуват се маски за превантивна защита, децата редовно се водеят на прегледи дори и като профилактика. Хората се съобразяват с мнението на лекарите и не пристъпват към пагубното самолечение.

Най-лошото покрай паниката със свинския грип, бе закъснялото обявяване на ваканция.

 

 В много социални и учебни заведения под сурдинка се твърди, че децата тъкмо са тръгнали да оздравяват когато бе обявена ваканцията.

Системата е остаряла и неадекватна, категоричен е Янакиев. Според него след като за една седмица всеки ден броя на заболелите се покачва, трябва да ъбде обявена ваканция, без да се чакат  стойности от порядъка на 200 или 300 на 10 хиляди.

„Грипна ваканция има само в източна Европа, но тя е повече полезна отколкото вредна” смята педиатърът. Тя е принципно различна от затварянето на  предпирятия или служби, в които също работят много хора на куп. Първо защото възрастните имат по стабилен имунитет и резистентност, второ защото децата са по подвижни и съответно по ефективни заразоносители от възрастните.

Янакиев предлага програма в три точки, с уговорката че може да бъде назначена само с разпореждане на правителството:

  1. Създаването на централен щаб от лекари, епидемиолози и инфекционисти който да решава за цялата страна какво да се прави при епидемия.
  1. 2. Кризисно законодателство-тоест епидемията да се приравни към националните кризи и бедствия и алгоритъмът на действие да е регламентиран със закон. Примерно: решението е да се затворят дискотеки и кафенета за непълнолетни. Щом може да им се забранява посещение след 22 часа или сервирането на алкохол, значи може и да се забранят посещения за известен период от време.
  1. 3. финансови обезщетения при превантивно обявена епидемия.

Тя ще бъде с ограничено време/защото хората още няма да са болни, а само ще има риск това да стане/. Обезщеенията ще са за: а/работодатели б/родители в/ служители пуснати пирнудително в отпуск.  „Струва Х милиона. Колкото и да е голям този Х, той ще бъде по малък ако народа се изпоразболее и по принуда трябва да се затварят предприятия и училища за неопределено време”, мотивира се доктор Янакиев..

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини