От х:

Днес в x:

Нанотехнологиите ни превръщат в киборги след 20 години

Нанотехнологиите ще превърнат човека в безсмъртен киборг само след 20 години, твърди прочутият американски изобретател и футуролог Реймънд Кърсуайл, цитиран от в. "Дейли телеграф" и БТА.

61-годишният учен, който и преди е прогнозирал появата на нови технологии, казва, че познанията на хората за гените и компютърната технология се увеличават все по-бързо. Това ще позволи след 20 години да бъдат създадени нанотехнологии, които ще могат да заменят много от жизненоважните ни органи.

Това може да изглежда невероятно, но вече съществуват изкуствени панкреаси и неврологични импланти, уверява проф. Кърсуайл. "Мнозина са учените, които сме убедени, че до около 20 години ще можем да репрограмираме софтуера на телата си от каменната ера и да спрем, а после да обърнем стареенето. След това нанотехнологиите ще ни позволят да живеем вечно", пише изтъкнатият изследовател във в. "Сън".

В крайна сметка нанороботи ще заместват кръвните клетки и ще изпълняват функциите им хиляди пъти по-ефективно. След 25 години ще спринтираме като олимпийски шампиони и ще пробягваме 15 минути на един дъх, или ще се гмуркаме по 4 часа без кислородни апарати, прогнозира футурологът.

Той прогнозира също, че получилите инфаркт на миокарда, които още не са се сдобили с бионично сърце, спокойно ще се подлагат на лека операция, докато роботи-кръвни клетки поддържат живота им.


Проф. Кърсуайл твърди, че нанотехнологиите така ще разширят умствените способности на хората, че те ще могат да пишат книги за минути. "В режима на виртуална реалност нанороботите ще изключат мозъчните сигнали и ще ни прехвърлят там, където искаме да отидем.

Виртуалният секс ще стане нещо обикновено, а в ежедневието в мозъка ни ще се явяват холограмни фигури и ще обясняват какво се случва. Така че можем да очакваме свят, в който хората ще са киборги с изкуствени крайници и органи", обобщава прогнозите си Кърсуайл.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини