От х:

Днес в x:

Почина Микис Теодоракис - композиторът, който даде световна слава на сиртакито

    Гръцкият композитор Микис Теодоракис почина на 96 -годишна възраст. Това съобщи в четвъртък AMNA.

    "Човекът, свързан с най-важните моменти в съвременната история на Гърция, великият композитор и безкористен борец [за правата и свободите на хората] вече не е сред нас", отбелязва агенцията.

    Теодоракис е роден на 29 юли 1925 г. на гръцкия остров Хиос. От детски години той проявява интерес към музиката, започва да композира първите си песни, докато все още не знае как да свири на музикални инструменти. На 17-годишна възраст той организира хор в град Триполис на Пелопонес.

    По време на Втората световна война Теодоракис участва в съпротивата. На голяма демонстрация на 25 март 1943 г., по време на нацистката окупация на Гърция, е арестуван и изтезаван. Теодоракис успява да избяга в Атина, където се присъединява към отряда на гръцката народно-освободителна армия (ELAS). По време на Гражданската война в Гърция (1946-1949) композиторът е заловен и изпратен в изгнание на остров Икария, след което е затворен в концентрационен лагер на остров Макронисос, където също е жестоко изтезаван и бит, което довело до частична парализа. Освободен е под натиска на обществеността като инвалид.

    През 1950 г. се завръща в Атина, където завършва консерваторията със специалност композиция. След това получава държавна стипендия и от 1954 до 1959 г. учи в Парижката консерватория. Докато живее във Франция, той композира много. Този период включва камерни прелюдии и сонатини, симфонични произведения и три балета.

    През 1959 г. композиторът се завръща в Гърция. Той организира оркестър в Атина и Музикално дружество в Пирея.

    През април 1967 г., малко след преврата, организиран от профашистката хунта, музиката му е забранена и скоро композиторът попада в затвора, където прекарва пет месеца.

    През 1968 г. е освободен под натиска на световната общност и изпратен в изгнание, но през 1969 г. е хвърлен в концентрационния лагер Оропос близо до Атина. Световноизвестни културни дейци отново се застъпват за него: Дмитрий Шостакович, Артър Милър, Лорънс Оливие, Ив Монтан и други.

    В крайна сметка Теодоракис е освободен и заминава за Париж през април 1970 г. След падането на хунтата през юли 1974 г. Теодоракис се завръща в Гърция.

    През 1980-те и 90-те години Теодоракис е избиран в парламента няколко пъти, бил е министър, преди да излезе в пенсия. Той създава Движението на независимите граждани "Искра". Многократно участва в различни митинги в Атина.

    Микис Теодоракис е автор на множество симфонии, камерни произведения, както и на популярни песни и танци.

    Микис Теодоракис е автор на музиката за танца сиртаки в "Зорба гъркът", който след излизането на филма стана най-популярният гръцки танц в света и един от символите на Гърция.

    https://youtu.be/2AzpHvLWFUM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини