От х:

Днес в x:

Емблематичният фолклорен ансамбъл "Граово" е представен в изложба на Държавен архив-Перник

Изложба от поредицата "Архивът на 10/20/30/40/50/60 години" представя един от емблематичните фолклорни ансамбли на Перник - "Граово", съобщи местният клон на Държавен архив. Граовският фолклор и традиции са съхранени чрез редица документи и снимки във фондовете на архива.

Фолклорен ансамбъл "Граово" е създаден през 1953 г. към металургичния завод "Ленин" в Перник. След 2001 г. съставът преминал към Районния младежки дом в кв. "Мошино", а от 2017 г. станал част от Общинския младежки дом в Перник. Първият хореограф и един от инициаторите за сформирането на танцовия състав е Трифон Тинков. Роден е в Стара Загора през 1934 г., работил е в завод "Ленин" и от 1953 г. до 1980 г. е неразривно свързан с творческото израстване и успехите на ансамбъла. След 1984 г. до днес хореограф е Александър Нецов.

Знаковата първа награда на Фолклорен ансамбъл "Граово" е от околийски преглед в с. Църква през 1954 г., на който спечелил първо място. На Деветия световен младежки фестивал в София през 1968 г. съставът е единственият поканен да представи шопския фолклор. През годините следват множество участия: седем републикански - със спечелени шест златни и един сребърен медал и над двадесет международни фестивала. Носител е на орден "Кирил и Методий" II степен.

Днес в четирите школи на фолклорен ансамбъл "Граово" се обучават над 200 деца.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини