От х:

Днес в x:

Откриха градивни елементи на живота в опашката на комета

Илюстрация: NASA

Американски астрофизици откриха в проби прах от опашката на комета  аминокиселината глицин, съобщи НАСА на сайта си. Статията за това изследователите ще публикуват в списанието Meteoritics and Planetary Science.

По време на мисията Stardust (звезден прах) специален космически апарат събира космически прах. За целта той е снабден с „капани” от аерогел – материал, състоящ се предимно от дупки. Парченца от този материал, поставени в капана и увити в алуминиево фолио излавят праха и от опашката на кометата 81P/Wild. Именно при тези образци по алуминиевото фолио изследователите откриват глицин.

Повече от две години са били необходими за лабораторен анализ на пробите от мисията Stardust. Чрез анализ на изотопите на въглерода учените установяват аномално високо количество на 13C, изотоп на въглерода, който не се среща на Земята. Това изключва възможността откритият в пробите глицин да е попаднал в тях при транспорта или по време на изследването и доказва извънземния произход на вещетвото

Аминокиселини са намирани и по-рано в метеорити или даже в космически прах. Откриването на глицин в опашката на кометата е първо по рода си събитие, но според учените до голяма степен – закономерно. Новите резултати сочат към възможен извънземен произход на земните аминокиселини, които са най-малките градивни елементи на живота. 

http://www.nasa.gov

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини