От х:

Днес в x:

9 °C

В навечерието на 8-ми март получаваме "Полиелей на родопчанката"

В навечерието на 8-ми март писателят Светозар Казанджиев ни изпрати есе, може би като поздрав за основно дамския ни екип. Позволявям си да го публикувам и се чувствам поздравена. Честит празник и на всички дами, които празнуват 8-ми март!

ПОЛИЕЛЕЙ НА РОДОПЧАНКАТА
есе

Благодаря Ти за съвършенството, Господи. Прекланям се пред Твоето ръкотворство. Ти, който правиш всичко по свое подобие, тук си се изкушил от изкуството. Вложил си нестихващ копнеж за красота. Няма друго творение във всемира, което тъй яростно и тъй нежно да ми напомня за женската хубост. Всяко докосване до нея разпалва религиозни чувства в мен. Кара ме да я сравнявам с Богородица, с непорочните хубавици от иконите, които пълнят сънищата ми с блян. Пред нея ангелите падат на колене.
Родопчанката! Тя е уникално хрумване на природата. Произведение на изкуството – антично, ренесансово, съвременно. Гледам я и сърцето ми се усмихва. Най-напред блясва лицето й, очите и златните й пендари на шията – наследство от древната майка Изида, кутила рожбите на Египет и Тракия. По-долу – ослепителна риза и мънистени криволички, везани с мерак, сукман като късче небе, пояс, а върху пояса – две златни слънца и миндил, нарисуван с най-хубавото зелено, оранжево, алено. На главата й – тестемел с червен кошак като дъга… Господи, това е само отвън. Ами отвътре! Нямате си представа, каква душа носи, а от гърлото й какъв глас ечи...
Когато родопчанката пее, чувам музиката, каквато Бог я е създал. Това е езикът, на който най-сладко говори. Чрез който превръща мъката в песен. Всяка страница от биографията й е изпята като химн или като стон. Нейните сълзи са шлифовали хиляди бисери, за да красят огърлицата на планината. Затова никой не смее да каже, че е бедна или неука. Ако беше такава, щеше ли да тъче слънце в своите станове и да пее най-прочувствените балади? Когато я слушам, изпадам в екстаз, душата ми се преражда. Макар че по снагата й има още белези от вериги, тя не престава да пее, да ткае, да ражда юнаци, готови да разлюлеят бесилото, и хубавици да полетят в бездната заради своята чест…
Стане ли дума обаче за вяра и за отечество, родопчанката е непоколебима. За тях е изпращала мъжете си на сигурна смърт. Когато конницата потъвала зад хоризонта, тя сядала на къщния праг и шепнела: „Иди, сине майчин, иди да видиш как се обича и как се мре за родината!” А когато пребъдвала в мир, учила синовете си да презират копоите, които облайвали пътя им, и призраците, които ги тласкали към страстта на годините. Изтръпвала е от мисълта, че миналото може да се повтори. Романтиката му я ужасява. Тя знае, че бисерът грее по-ярко в калта, отколкото върху пръстена на убиец. Затова ненавижда слугите, които копнеят да я загърнат във фередже или забулят с яшмак. И самозванците, дръзнали да вържат забрадка на Слънцето...
Родопчанката – божествена или земна, истинска или въображаема, всякога е неповторима. Пленен от родственото й достолепие, аз не преставам да мисля за Сътворението, когато глината е била изпечена в пещта и тя, вдъхнала първата глътка живот, направила първата крачка към нас. За да се превърне в символ на националната скръб и на националната гордост.
Господи, каква жена и каква песен! Когато запее, пее България. Спомнете си Рожен – този велик спомен!... Докато звучи в сърцето й: „Бела съм, бела, юначе”, родопчанката ще върви по земята и ще отваря брод след брод между безсмъртието и вечността.

Светозар Казанджиев

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини