От х:

Днес в x:

Три пъти повече издадени персонални идентификационни кода през 2020 година в офис Смолян

4 375 са персоналните идентификационни кода /ПИК/ издадени на фирми и физически лица през 2020 г. в офис Смолян или това са с три пъти повече спрямо 2019 г. Той може да бъде получен във всеки от офисите на НАП в страната, издава се безплатно и става все по-необходим в  комуникацията с Приходната агенция.
Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код могат също да го заявят с обаждане на информационния телефон на агенцията: 0700 18 700, на имейл: infocentet@nra.bg , по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https: //edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.
Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК надхвърля 35. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, актуално състояние на трудови договори, подаване за заявления и получаване на удостоверения и други.
Притежателите на персонален идентификационен код /ПИК/ през месец март ще могат да видят така наречената „предварително попълнена данъчна декларация“, като една отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи за които НАП знае – това са доходи от трудови правоотношения и хонорари.
Чрез ПИК и електронен подпис физическите лица могат да подадат данъчната си декларация и да ползват 5% отстъпка, валидна до 31 март 2021 г. Сумата на отстъпката обаче не може да надвишава 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини