От х:

Днес в x:

Повишаването на морското равнище следва най-лошия сценарий за изменение на климата

Ледените покривки в Гренландия и Антарктика, чиито темпове на топене бързо се повишават, са повишили глобалното морско равнище с 1,8 см от 90-те години на миналия век. Това съответства на най-лошите сценарии за затоплянето на климата на междуправителствената комисия по климатичните промени.

Според ново проучване от Университета в Лийдс и Датския метеорологичен институт, ако тези темпове продължат, се очаква ледените покривки да повишат нивото на морето с още 17 см и да изложат още 16 милиона души на ежегодни наводнения на крайбрежията до края на век.

Откак започна наблюдението от сателит на ледените покривки през 90-те години, топенето от Антарктида е довело до повишаване на морското равнище със 7,2 мм, а приносът на Гренландия е 10,6 мм. И последните измервания показват, че световният океан сега се вдига с 4 мм всяка година.

"Въпреки че очаквахме, че ледените покривки ще губят все по-голямо количество лед в отговор на затоплянето на океаните и атмосферата, скоростта, с която те се топят, се ускорява по-бързо, отколкото сме си представяли", каза д-р Том Слейтър, водещ автор на проучването и изследовател на климата в Центъра за полярни наблюдения и моделиране към Университета в Лийдс.

"Топенето изпреварва климатичните модели, които използваме, за да ни насочва, и има опасност да не сме подготвени за рисковете, породени от повишаването на морското равнище."

Резултатите са публикувани в списанието Nature Climate Change. Изследването сравнява най-новите резултати от сателитни проучвания забаланса на масата на ледения лист (IMBIE) с изчисленията от климатични модели. Авторите предупреждават, че ледените покривки губят лед със скорост, предвидена от най-лошия сценарий за затопляне на климата в последния голям доклад на IPCC.

Д-р Анна Хог, съавтор на изследването и изследовател на климата в Училището за Земята и околна среда в Лийдс, заяви: "Ако загубите на ледена покривка продължат да проследяват нашите най-лоши сценарии за затопляне на климата, трябва да очакваме допълнителни 17 см морско ниво да се повишат само от ледените покривки. Това е достатъчно, за да удвои честотата на наводнения при бури в много от най-големите крайбрежни градове в света."

Досега глобалното морско равнище се увеличава предимно чрез механизъм, наречен термично разширение, което означава, че морската вода се разширява и увеличава обема си, когато става по-топла. Но през последните пет години топенето на леда от ледените покривки и планинските ледници изпревари глобалното затопляне като основна причина за повишаването на морското равнище.

Д-р Рут Мотрам, съавтор на изследването и изследовател на климата в Датския метеорологичен институт, каза: "Не само Антарктида и Гренландия водят до издигането на водата. През последните години хиляди по-малки ледници започнаха да се топят или изчезват като цяло, както видяхме с ледника Ок в Исландия, който беше обявен за "мъртъв" през 2014 г. Това означава, че топенето на леда сега е основния фактор за покачването на морското равнище "

Проучването „Загубите от ледени покриви проследяват прогнозите за повишаване на морското равнище от висок клас“ е публикувано на 31 август в Nature Climate Change.

"Ice-sheet losses track high-end sea-level rise projections," Nature Climate Change (2020).
DOI: 10.1038/s41558-020-0893-y

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини