От х:

Днес в x:

7 °C

Македонистите си присвоиха и Желязната църква в Истанбул, обявиха я за строена от македонци

Македонистите от Светския македонски конгрес си присвоиха и Желязната църква в Истанбул, като я обявиха за строена от македонци. В статия публикувана на страницата на македонистката организация ОМО Илинден Пирин от 18 август е изразено  становището на ултранационалистическата организация, която насажда убеждението,че независимо от това, че днес Желязната църква „Св.Стефан” е под юрисдикцията на Българската православна църква, един ден тя отново ще се държи от Македонската православна църква.

 В статията се твърди,че Желязната църква е македонска, защото е строена от македонците в Истанбул, с парите на македонските чорбаджии и в нея са служили много македонски епископи. Първоначално църквата била дървена,но гърците я палили, затова македонците поръчали от Австрия желязна църква. В двора й бил погребан според твърденията на македонистите последния дойрански епископ Партений Зографски, което било поредното доказателство,че е македонска,а не българска.

 Като контрапункт на националистическите напъни на македонистите можем да посочим изказването на българския премиер Бойко Борисов при тържественото освещаване на реставрираната църква.

В присъствието на президента Реджеп Таип Ердоган  българският премиер отправи послание,което остана малко страни от медийното внимание. Българският премиер изрично подчерта, че и Истанбул и София са пример за етническа толерантност и пример за подражание. Борисов бе категоричен, че изселническите общности не се ползват за натиск между двете страни. Не се ползва и мюсюлманското население у нас. Нещо повече,те са мост за сигурност и генерират толерантност.

  Светата  литургия в храма бе отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит.Не бяха забелязани македонски епископи,нито македонци,жители на Истанбул.За сметка на това обаче имаше представители на Българската екзархия и българската общност в мегаполиса.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  33
  333
  11 -2
  08:18, 20 авг 2020
  Най-мръсното и най-простото племе в света са македонците.
 • 2
  До
  Дон Бльон
  7 -3
  09:43, 20 авг 2020
  Северномакедонците продължават с откровените лъжи ,хули и подигравки по наш адрес.
  Всички знаем защо това е така - защото Бойко Методиев Борисов-българоубиеца, изпълнява нарежданията на управляващото посолство.
  Марионетката изобщо не реагира на анти-българските изявления. С това доказва, че дори няма нищо Българско в него!
  За пари, за власт, за целуване на определени части от тялото - да, да прави каквото иска - но да не реагираш чисто човешки, да защитиш род и Родина - това е наистина анти-българин.
  Ама иначе се хвали, че бил Български генерал!
  • 66
   666
   1 -2
   14:03, 20 авг 2020
   Прав си!Тази изкуфяла тиква час по-скоро трябва да бъде смачкана и семките изхвърлени, за да не се изрътят от нея нови тиквички- иди.отчета!

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
31 окт 2020
Последни новини