От х:

Днес в x:

12 °C

Около 300 ученика получиха нови учебници по турски език в Кирковско

Около 300 ученика от 1 до 7 клас от СУ „Н.Й.Вапцаров“ от кирковското село Бенковски, ОУ „Хр.Смирненски“ във Фотиново и ОУ „Устрем“ от Старово след 27 години получиха  нови учебници по майчин турски език (учебник и учебна тетрадка). Те бяха раздадени от кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман. Дългоочакваните учебни комплекти за изучаване на майчиния турски език са утвърдени със заповеди на министъра на образованието и науката, а издаването им е осигурено и заплатено от ДПС.
„Изучаването на майчиния език /турски език е конституционно право на всеки български гражданин. Освен това  то е регламентирано в Закона за предучилищното и училищното образование. В Община Кирково имаме много добри учители, преподаващи майчин турски език в общинските училища и с безплатното осигуряване на учебниците от ЦС на ДПС се създават важни предпоставки за интеркултурното образование“, заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

Учителят по турски език в ОУ „Хр. Смирненски“ във Фотиново Зекийе Хасан сподели, че

изучаването на майчиния език е предпоставка за по-добре усвояване на останалите езици. „Новите учебници ще осигурят на учениците възможността да изучават езика правилно с граматическите особености и литературни форми“, допълни тя.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини